Op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering 2024? Op deze pagina vind je de goedkoopste zorgverzekeringen, en kan je de zorgverzekeringen vergelijken. Zo kan je ook de goedkoopste zorgverzekering voor jou vinden.

Ieder zijn situatie is anders, en heeft dus ook een andere zorgverzekering nodig. Door je persoonlijke wensen (aanvullende verzekeringen, werelddekking, eigen risico, etc.) in de zorgvergelijker in te vullen, zal de vergelijking de voor jou goedkoopste zorgverzekering 2023 tonen.

De getoonde zorgverzekering zijn standaard op prijs (laag naar hoog) gesorteerd, dus de goedkoopste zorgverzekering in 2024 voor jou zal daarom bovenaan verschijnen.

Goedkoopste zorgverzekering vergelijken

Bekijk de zorgvergelijker

Via de zorgvergelijker kan je direct de goedkoopste zorgverzekeringen vinden, en makkelijk overstappen.

VerzekeraarPremieEigen risico
Menzis€ 122,75€ 885,-
VinkVink € 122,90€ 885,-
Unive € 122,95€ 885,-
Zilveren Kruis € 122,95€ 885,-
Just € 123,50€ 885,-

Hoe de goedkoopste zorgverzekering kiezen?

Het kiezen van de juiste zorgverzekering kan een lastige keuze zijn. Dit omdat het voor iedereen een andere zorgverzekering zal zijn. Zo zijn er mensen die genoeg hebben aan de basisverzekering, waar anderen liever nog een aanvullende verzekering hebben. Een andere mogelijkheid is nog dat je graag zelf je zorgverleners kiest, of dat je meer eigen risico wilt in ruil voor korting op de zorgpremie.

In de zorgvergelijker van vergelijkjezorgverzekering.nl is het mogelijk om deze keuzes op te nemen. Zo kan je bij de filters makkelijk aangeven wat je wensen zijn op het gebied van extra dekkingen in de aanvullende verzekeringen, een verhoogd eigen risico, keuzevrijheid of werelddekking.

Wat is de basisverzekering?

Via de basisverzekering worden al een hoop zorgkosten gedekt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bezoek aan de huisarts, een ziekenhuisopname, geneesmiddelen, ziekenvervoer, paramedische zorg, en nog veel meer. De basisverzekering is (qua inhoud) bij alle zorgverzekeraars hetzelfde, maar kan wel in prijs verschillen. Mocht je aan enkel de basisverzekering voldoende hebben, dan is dat het makkelijkste om te vergelijken.

Hoewel er qua dekking geen verschil zit tussen de basisverzekeringen, is er wel een verschil. Dat is de gecontracteerde zorg. Zorgverzekeraars en zorgverleners maken afspraken over de kosten en vergoedingen, en sommige zorgverzekeringen hebben meer afspraken dan de anderen. We onderscheiden in feite drie verschillende basisverzekeringen:

  • Beperkte natura (Budgetpolis): meestal de goedkoopste polis, met beperkte voorwaarden. Zo zal je hier waarschijnlijk de minste keuze hebben in gecontracteerde zorgaanbieders.
  • Naturapolis: de gemiddelde polis, ook qua prijs. De zorgverzekeraar heeft hierbij over het algemeen wel met alle ziekenhuizen een contract.
  • Restitutiepolis: de polis met vrije keuzeruimte voor zorgverleners. Hierdoor ook vaak wel de duurste verzekering.

De beperkte naturapolis

Als je op zoek bent naar echte de aller goedkoopste zorgverzekering, dan kom je al snel uit bij een beperkte naturapolis. Dit is een goedkopere variant van de naturapolis, maar ook beperkter. Hoewel het interessant kan zijn qua prijs, dien je ook op een aantal punten te letten.

Zo is de zorgkeuze binnen deze polis beperkt. Daarom zal de zorg niet bij alle zorgverleners vergoed worden. Bekijk daarom van te voren goed welke zorgverleners tot de gecontracteerde zorg behoren. Ook zullen niet alle ziekenhuizen gecontracteerd zijn. De ziekenhuizen die vaak wel gecontracteerd zijn, liggen in de grotere steden.

Verder zal je ook een hoop dingen online moeten regelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je herhaalrecepten, declaraties of contact met de zorgverzekeraar (al kan dat ook nog wel telefonisch).

Aanvullend verzekeren?

Als je denkt dat je meer nodig hebt (bijvoorbeeld een extra vergoeding voor fysiotherapie, de tandarts of brillen/lenzen), dan kan je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering. Bekijk wel altijd goed wat je extra betaalt voor de aanvullende verzekering. Het kan namelijk wel zijn dat je meer voor de aanvullende verzekering betaalt, dan dat je zou doen bij de zorgverlener als je niet aanvullend verzekerd was. In de zorgvergelijker op deze site is duidelijk aangegeven wat je betaalt voor de aanvullende verzekering, zodat je die afweging goed zelf kan maken.

Eigen risico

Een vaak gebruikte manier om een goedkopere zorgpremie te krijgen, is door het eigen risico te verhogen. Voor 2024 ligt het standaard eigen risico op 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorg zelf betaald (uitzonderingen daargelaten). Mocht je opgenomen worden in het ziekenhuis, dan zal je dus eerst zelf het eigen risico moeten betalen, voordat de zorgverzekering een vergoeding biedt.

Je kan de zorgverzekering goedkoper maken door het eigen risico te verhogen. Dit kan je doen met maximaal 500 euro, wat meestal resulteert in een premiekorting van zo’n 20-25 euro. Dit betekent dus dat je tot wel 300 euro per jaar kan besparen. Let wel, dit betekent ook dat je 385 + 500 = 885 euro aan eigen risico hebt. De eerste 885 euro zal je dus zelf moeten betalen. Hierdoor is het vaak zo dat mensen die vrijwel geen gebruik maken van hun zorgverzekering meer voordeel hieruit kunnen halen dan mensen die wel veel zorg gebruiken.

In de zorgvergelijker kan je de hoogte van je eigen risico bepalen, in stappen van 100 euro. Op die manier kan je de goedkoopste zorgverzekering vinden.