Als je een lager inkomen hebt, dan kan het lastig zijn om de verplichte zorgverzekering te betalen. In Nederland hebben we wel verschillende regelingen en voorzieningen waardoor het betalen van je zorgverzekering je beter af kan gaan. De overheid en de gemeente kunnen je op verschillende manieren financiële ondersteuning bieden.

Wij zullen je op deze pagina een overzicht geven van die mogelijkheden, gericht op de tegemoetkomingen voor de betaling bij je zorgverzekering.

Zorgtoeslag

Allereerst is er de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een financiële tegemoetkoming van de overheid voor de zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen.

Om recht te hebben op de zorgtoeslag, mag je niet te veel verdienen. Daarnaast moet je 18 jaar of ouder zijn, en een Nederlandse zorgverzekering hebben. Via de website van de Belastingdienst kan je de hoogte van je zorgtoeslag bepalen.

Op deze pagina lees je meer over de zorgtoeslag.

Aftrekbare ziektekosten

Een andere manier waarop de overheid je kan helpt, is door ziektekosten aftrekbaar te maken. Het gaat in dit geval om ziektekosten die geen vergoeding krijgen. Die kan je meestal van de inkomstenbelasting aftrekken.

Wel zijn er een aantal voorwaarden. Een daarvan is dat je ziektekosten wel boven een drempelbedrag moeten komen. Die is afhankelijk van je inkomen. Bij een lager inkomen ligt dit bedrag lager. Met een lager inkomen mag je de sommige zorgkosten ook nog eens met 40 procent verhogen.

Zorgverzekering via gemeente

Naast de overheid, kan ook de gemeente je helpen met de zorgverzekering. Een zorgverzekering afsluiten via de gemeente is er voor de mensen met een laag inkomen. Meestal is dit tot 130 procent van het minimumloon.

Via de gemeente kan je verschillende voordelen krijgen voor de zorgverzekering. Zo kan er sprake zijn van een uitgebreidere vergoeding, of de betaling van een deel van je zorgpremie. Dit kan per gemeente verschillen. Informeer bij je gemeente hoe dat bij jouw zit.

Gespreid betalen eigen risico

Alle zorgverzekeraars bieden wel de mogelijkheid om je eigen risico gespreid te betalen. Dit gebeurt vaak in termijnen van 10 maanden. Op die manier zal je niet in één keer een grote rekening moeten betalen als je zorg nodig hebt. Als je vervolgens niet al je eigen risico in een jaar gebruikt, dan krijg je het teveel betaalde bedrag natuurlijk gewoon terug van de zorgverzekeraar.

Als je je eigen risico verhoogd hebt, dan is er niet altijd een mogelijkheid om het gespreid te betalen. Informeer daarover bij je zorgverzekeraar.

Betalingsprobleem

Mocht je betalingsproblemen hebben, dan zijn er een aantal dingen die je kan proberen om dat te verhelpen.

Je kan je zorgverzekeraar om een overzicht vragen van je betalingsachterstand. Dit kan zijn voor de zorgpremie, het eigen risico of eigen bijdrages. Hiermee kan je goed een overzicht krijgen wat je nog dient te betalen.

Bij je zorgverzekeraar kan je ook terecht om te kijken naar een betalingsregeling. Hierbij kijk je samen naar hoe de betalingsproblemen voor de zorgverzekering verholpen kunnen worden.