Zorgverzekering afsluiten kan je makkelijk doen met behulp van onze zorgvergelijker. Zo vind je de beste deal, en betaal je niet teveel voor je zorgverzekering. Vanaf november kan je in de vergelijker de nieuwe zorgpremies vinden, waarmee je de beste zorgverzekering kan vinden die bij jou past. Zo kan je een nieuwe zorgverzekering afsluiten voor 2020.

Waarom nieuwe zorgverzekering afsluiten?

Ieder persoon heeft zo zijn eigen redenen om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Maar uiteindelijk komt het neer op een van de volgende redenen:

  • De zorgpremie stijgt, en je kan ergens goedkoper terecht.
  • In 2020 veranderen de dekkingen van de verzekeringen weer, en ben je elders beter terecht.
  • Je kan besparen op de aanvullende verzekering.

Waarom zorgverzekering afsluiten?

Je bent verplicht om als persoon ouder dan 18 jaar, die woont of werkt in Nederland, een basisverzekering te hebben. Je zorgverzekering vergelijken loont wel heel erg, omdat de verschillen per verzekeraar elk jaar weer aanzienlijk zijn.

Wij helpen je met het vergelijken van de zorgverzekeraars, om zo de juiste zorgverzekering af te sluiten. We tonen je, aan de hand van de wensen, de zorgverzekeraars die bij jou passen. Daarna kan je ze nog op basis van bijvoorbeeld prijs vergelijken. Zo kan jij geld besparen.

Wanneer zorgverzekering afsluiten?

Over het algemeen kan je een nieuwe zorgverzekering afsluiten in het overstapseizoen. Dat is van halverwege november tot en met eind december. Per 1 januari heb je dan een nieuwe zorgverzekering. Wat je ook nog kan doen, is handmatig je zorgverzekering opzeggen voor het einde van het jaar. Vervolgens heb je tot en met 31 januari om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Er zijn diverse situatie waarin je in een andere tijdsperiode een zorgverzekering kan afsluiten. Dat kan gedurende het jaar als:

  • Je 18 jaar wordt.
  • Je uit militaire dienst treedt.
  • Je onverzekerd bent, maar wel verplicht bent tot een basisverzekering.
  • Je naar een nieuwe werkgever (en het collectief) overstapt.

Basisverzekering verplicht

De basisverzekering is de verplichte verzekering. Die moet iedereen in Nederland hebben.

Daarmee worden de meeste zorgbehoeften gedekt. Denk daarbij aan ziekenhuiszorg, medicijnen of de huisarts. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering, en die is voor elke zorgverzekeraar gelijk. Wel kan er een verschil zitten in de voorwaarden. Bijvoorbeeld bij welke zorgverlener je terecht kan voor een volledige vergoeding (gecontracteerde zorg).

Voor de zorg uit de basisverzekering betaal je meestal een eigen risico, met uitzondering van de huisarts.

Aanvullende verzekering afsluiten

Heb je meer dekking nodig? Dan kan je kijken naar een aanvullende zorgverzekering. Die is niet verplicht, en geldt overigens ook geen acceptatieplicht voor.

Met een aanvullende verzekering kan je je extra verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie, tandartskosten, of alternatieve geneeswijzen. In onze zorgvergelijker kan je ook de aanvullende verzekeringen vergelijken op prijs en inhoud. Zo kan je de juiste zorgverzekering kiezen.