Heb je een (nieuwe) zorgverzekering nodig? Het aanvragen van een zorgverzekering kan op twee momenten:

In dit artikel leggen we je middels een stappenplan uit hoe je een zorgverzekering kan aanvragen. Het aanvragen van je zorgverzekering is uiteindelijk best makkelijk.

Stappenplan zorgverzekering aanvragen

Eigenlijk zijn er drie stappen, die je kan onderverdelen in kleine stappen, bij je zorgverzekering aanvragen. Allereerst moet je weten wat je wilt qua zorgverzekering, vervolgens kan je de verzekering aanvragen en als laatste zal je geaccepteerd worden.

1. Nadenken

Stap 1 is dus nadenken over je zorgverzekering. Wat wil je hebben? Er is keuze uit heel veel verschillende zorgverzekeraars, die allemaal hun eigen ding hebben. Er zijn vooral een aantal factoren waar je over na moet denken:

Met de dekking bedoelen we de zorgkosten die gedekt worden. Voor de basisverzekering is dat voor elke zorgverzekeraar hetzelfde. Als je meer dekking nodig hebt, kan je kijken naar aanvullende verzekeringen (bijvoorbeeld fysiotherapie of een tandartsverzekering).

Vervolgens moet je kijken waar je terecht kan, de zorgkeuze. Zorgverzekeraars hebben gecontracteerde zorgverleners (bijvoorbeeld de fysiotherapeut of een ziekenhuis) waarmee ze samenwerken. Ga je naar een ongecontracteerde zorgverlener, dan krijg je een lagere vergoeding. Ook is er de zogenaamde restitutie zorgpolis. Daarbij heb je vrije zorgkeuze.

Als laatste dien je ook te letten op de zorgpremie, niemand wilt te veel betalen en iedereen is op zoek naar een goedkopere zorgverzekering.

Onze zorgvergelijker kan je helpen bij het vinden van de beste zorgverzekering.

2. Zorgverzekering aanvragen

Als je een zorgverzekering hebt gekozen, dan kan je die vervolgens aanvragen. In de periode van halverwege november tot en met 31 december kan je switchen van zorgverzekeraar. Als je dat voor die tijd doet, zal de nieuwe zorgverzekeraar ook je oude contract opzeggen.

Je zorgverzekering aanvragen kan je gewoon online doen. Hiervoor heb je de volgende gegevens nodig:

  • Persoonlijke gegevens (Burgerservicenummer, BSN);
  • Adresgegevens
  • Emailadres en overige contactgegevens
  • Bankgegevens

Omdat je in dit geval een online aanvraag doet, heb je recht op een bedenktijd van 14 dagen.

Is online aanvragen niet je ding? Sommige zorgverzekeraars bieden ook nog de optie aan om per post of op een (assurantie)kantoor de verzekering af te sluiten.

3. Geaccepteerd worden

Voor de basisverzekering kennen we in Nederland de acceptatieplicht. Iedereen moet geaccepteerd worden daarvoor, ongeacht je leeftijd, medische achtergrond of wat dan ook. Daar zijn wel nog een paar uitzonderingen op, bijvoorbeeld als je fraude hebt gepleegd, als je een wanbetaler bent of als je al reeds bent gewisseld van verzekeraar.

Voor de aanvullende verzekering geldt de acceptatieplicht niet. Daar is een medische selectie mogelijk. Veel verzekeraars stappen hier echter vanaf. Enkel voor de meest uitgebreide aanvullende verzekeringen geldt er soms nog een acceptatieplicht. In onze zorgvergelijker zie je of dat ook voor jouw zorgverzekering geldt.

Aanvragen zorgverzekering 18 jaar

Als je 18 jaar wordt, dan ben je verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben. Je zal dan niet langer bij een van je ouders op de polis staan.

De zorgverzekeraar van je ouder zal je een voorstel sturen om daar een eigen zorgverzekering te nemen. Je kan ook besluiten om een eigen zorgverzekering uit te kiezen.

Je eigen zorgverzekering aanvragen als je 18 jaar wordt doe je op de 1e dag van de maand na je verjaardag. Als je op 17 april jarig bent, dan gaat die op 1 mei in. Daarvoor moet je dus een verzekering hebben aangevraagd.

Tot wanneer zorgverzekering aanvragen?

Als je al een zorgverzekering hebt, dan kan je in principe enkel in het overstapseizoen een zorgverzekering aanvragen. Dat is vanaf halverwege november tot eind december. De zorgverzekering gaat dan in per 1 januari van het nieuwe jaar.

Als je nog geen zorgverzekering hebt, maar wel verplicht bent om er eentje te hebben, dan mag je die gedurende het jaar aanvragen. De zorgverzekering gaat dan in op eerst volgende dag. In enkele gevallen gaat de verzekering met terugwerkende kracht in. Bijvoorbeeld als je uit het buitenland komt om te werken in Nederland.