De basisverzekering is verplicht in Nederland. Dit betekent dat vrijwel iedereen die in Nederland woont en/of werkt, wettelijk verplicht is om een basisverzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van een basisverzekering mag je zelf kiezen wat voor soort verzekering je af wil sluiten. Hierbij heb je de keuze uit verschillende soorten zorgpolissen. Op deze pagina lees je hier meer over.

Verschillende soorten zorgpolissen

We onderscheiden vier soorten zorgpolissen. Het gaat om:

  • Naturapolis;
  • Restitutiepolis;
  • Combinatiepolis.

Voor je een basisverzekering afsluit, is het goed om jezelf af te vragen welke zorgpolis het beste bij jou past. Vervolgens kan je een basisverzekering zoeken met deze polis.

Om te bepalen welke zorgpolis het beste bij je past, moet je je wat meer verdiepen in de verschillende zorgpolissen. In onderstaand artikel worden de verschillende polissen beschreven.

Naturapolis

Sluit je een naturapolis af, dan krijg je niet standaard alle zorgkosten uit het basispakket vergoed. Je zorgkosten worden alleen volledig vergoed als je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met de behandelaar. Gecontracteerde zorg noemen we dat.

Stel, je gaat naar een ziekenhuis in de buurt om je gebroken arm in het gips te laten zetten. Heeft dit ziekenhuis een contract met je zorgverzekeraar? Dan krijg je de zorgkosten volledig vergoed. Heeft het ziekenhuis geen contract met je zorgverzekeraar, dan krijg je de zorgkosten niet volledig vergoed. Wel betaalt de zorgverzekeraar een deel van je rekening. Het andere deel moet je zelf betalen. Vaak is het wel zo dat een naturapolis een contract heeft met alle ziekenhuizen. Dit geldt niet voor alle zorgverleners (bijvoorbeeld fysiotherapeuten).

Veel mensen willen zo min mogelijk zorgkosten zelf betalen. Daarom zoeken zij een behandelaar die een contract heeft met hun zorgverzekeraar. Sluit je deze vorm van een zorgpolis af en wil je voorkomen dat je een deel van je zorgkosten zelf moet betalen? Dan kun je dus niet zelf kiezen naar welke behandelaar je gaat.

Voordelen van de naturapolis

De naturapolis of -verzekering heeft diverse voordelen. De belangrijkste voordelen, zijn de volgende:

  • Je betaalt over het algemeen minder premie voor de naturaverzekering.
  • Je hoeft je zorgkosten niet direct te betalen als jouw zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar.
  • De kwaliteit van de zorg die je krijgt, is goed. Je zorgverzekeraar maakt namelijk afspraken met zorgverleners o.a. op basis van kwaliteit.

Nadelen van de naturapolis

Toch heeft de naturapolis ook enkele nadelen. Het gaat om de volgende minpunten:

  • Wil je een volledige vergoeding van je zorgkosten, dan kun je niet zomaar naar alle zorgverleners voor een behandeling.
  • Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan betaal je een deel van de zorgkosten zelf.
  • Bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder schiet je zorgverzekeraar de zorgkosten niet voor. Deze moet je dan ook zelf betalen en kun je later deels declareren.

Restitutiepolis

Sluit je een zorgverzekering met restitutiepolis af, dan betaalt je zorgverzekeraar alle kosten vanuit de basisverzekering bij alle zorgverleners (op basis van markt conform tarief). Het maakt niet uit bij welke zorgverlener je een behandeling krijgt, want bij de restitutiepolis worden al je zorgkosten uit de basisverzekering vergoed. Daarom wordt deze zorgpolis ook wel de verzekering met vrije keuze genoemd.

Wel moet je de rekening van je zorgverlener in de meeste gevallen eerst zelf betalen. Als de zorgkosten binnen de basisverzekering vallen, kun je de rekening vervolgens declareren bij je zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars betalen snel uit. Dit betekent dat je het voorgeschoten bedrag al snel op je rekening krijgt.

De restitutieverzekering biedt een vergoeding van 100 procent. Echter, deze vergoeding kan nooit hoger zijn dan het maximaal landelijke tarief of marktconforme tarief. Rekent je zorgverlener hogere kosten dan het maximaal landelijke tarief of het marktconforme tarief? Dan moet je het verschil zelf betalen.

Voordelen van de restitutiepolis

De restitutieverzekering heeft diverse voordelen. Dit zijn de belangrijkste pluspunten:

  • Je hebt vrije zorgkeuze in zorgverleners.
  • Worden je zorgkosten door de basisverzekering gedekt? Dan ontvang je in principe altijd een volledige vergoeding.
  • Je hebt een goed overzicht van je zorgkosten. Dit komt omdat je je zorgkosten eerst zelf moet betalen.

Nadelen van de restitutiepolis

Naast voordelen, heeft de restitutieverzekering ook enkele nadelen. Het gaat om de volgende minpunten:

  • De premie van een restitutieverzekering is doorgaans hoger dan de premie van een naturaverzekering, zonder vrije zorgkeuze.
  • Omdat er een contracten worden afgesloten, heeft de zorgverzekeraar minder controle op zorgverleners.
  • Je moet je rekening met zorgkosten eerst zelf betalen. Achteraf kun je deze pas bij je zorgverzekeraar declareren.
  • De kosten boven het maximaal landelijke tarief of marktconforme tarief moet je zelf betalen.

Beperkte naturapolis (budgetpolis)

De beperkte naturapolis (budgetpolis) is een extra goedkope naturapolis. Sluit je deze zorgpolis af, dan heb je minder zorgkeuze dan je bij een naturapolis hebt. Oftewel, je kunt bij minder ziekenhuizen terecht dan bij de naturapolis het geval is. De compensatie die je hiervoor ontvangt, is een fiks lagere premie.

Voordelen van de polis

Deze polis heeft diverse voordelen. Het gaat om de volgende pluspunten:

  • De premie van de beperkte naturapolis (budgetpolis) is doorgaans laag. Wil je de goedkoopste zorgverzekering afsluiten? Dan kom je al snel bij de beperkte naturapolis (budgetpolis) uit.
  • Je hoeft je zorgkosten niet direct te betalen als jouw zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar.
  • De zorg die je krijgt, is van goede kwaliteit. Ook hier maken zorgverzekeraars afspraken met zorgverleners over o.a. de kwaliteit.

Nadelen van deze polis

Ook deze zorgpolis heeft diverse nadelen heeft. De belangrijkste nadelen van de polis, zijn de volgende:

  • Verzekeringsmaatschappijen met een beperkte naturapolis (budgetpolis) hebben met weinig zorgverleners contracten afgesloten. Dit betekent dat je zorgkeuze erg een stuk beperkter is.
  • Ga je naar een zorgaanbieder waar jouw verzekeraar geen contract mee heeft afgesloten, dan betaal je een groot deel van de zorgkosten zelf.
  • Ga je naar een zorgaanbieder zonder contract met jouw verzekeraar, dan moet je de gemaakte zorgkosten zelf voorschieten. Vervolgens kun je een deel van je verzekeraar terugkrijgen.

Combinatiepolis

Tot slot kun je er ook voor kiezen om een combinatiepolis af te sluiten. De combinatiepolis wordt ook wel een mixpolis genoemd en is een combinatie van de naturapolis en de restitutiepolis. Voor sommige zorg heb je recht op een vergoeding op naturabasis. Voor andere zorg heb je recht op een vergoeding op restitutiebasis. Kortom, sommige zorg is wel gecontracteerd en andere zorg weer niet. Voor de niet-gecontracteerde zorg geldt een vrije zorgkeuze, net zoals bij de restitutiepolis het geval is.

In de polisvoorwaarden van een verzekering met combinatiepolis kun je lezen voor welke zorg vrije keuze geldt en voor welke zorg je enkel terecht kunt bij gecontracteerde zorgverleners.

Voordelen van de combinatiepolis

De combinatiepolis heeft diverse voordelen. Het gaat om de volgende zaken:

  • De premie van de combinatiepolis is doorgaans lager dan de premie van de restitutiepolis.
  • De combinatiepolis biedt meer keuzevrijheid dan de naturapolis. Dit komt omdat een deel van de zorg een vrije zorgkeuze heeft.
  • Krijg je zorg van een gecontracteerde zorgaanbieder, dan hoef je de zorgkosten niet zelf voor te schieten.

Nadelen van de combinatiepolis

Zoals ook bij de andere zorgpolissen het geval is, heeft ook de combinatiepolis enkele minpunten. De belangrijkste nadelen van deze polis, zijn de volgende:

  • De premie van de combinatiepolis is doorgaans hoger dan de premie van de naturapolis.
  • De combinatiepolis biedt geen volledige keuzevrijheid, zoals je bij een restitutiepolis wel hebt.
  • Krijg je zorg van een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, dan moet je de zorgkosten deels zelf betalen.
  • In sommige gevallen moet je jouw zorgkosten voorschieten. Later kun je deze pas bij je zorgverzekeraar declareren.

De juiste zorgpolis kiezen

De juiste zorgverzekering kiezen kan met behulp van bovenstaande informatie. De beste manier om te bepalen welke zorgpolis goed bij jou past, is door de voor- en nadelen van de diverse zorgpolissen eens goed naast elkaar te leggen.

Welke voordelen en nadelen vind jij het zwaarst wegen? Op welke manier wil je zorg gebruiken en jouw zorgkosten vervolgens laten declareren? Door de diverse zorgpolissen goed met elkaar te vergelijken, kom je er vanzelf achter welke zorgpolis het beste bij jou past. Vervolgens hoef je alleen nog een zorgverzekering met deze soort zorgpolis te zoeken.

Dit kan je heel gemakkelijk doen met behulp van onze zorgvergelijker. Daar kan je aangeven of je vrije zorgkeuze wilt, of niet.