Mocht je langdurige zorg nodig hebben uit de Wet langdurige zorg (Wlz), dan is een Wlz-indicatie nodig. Deze kan je zelf (of je huisarts) aanvragen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ zal bepalen of je voldoet aan de voorwaarden voor de Wlz, en zal een Wlz-indicatie verstrekken als je daaraan voldoet.

Een Wlz indicatie is een verklaring van het CIZ waarin staat dat je recht hebt op langdurige zorg.

Meer over de Wet langdurige zorg (Wlz) lees je hier.

Wlz-indicatie aanvragen

Op de site van het CIZ is beschreven hoe je een indicatie aan kan vragen.

De aanvraag kan je zelf doen (als cliënt), of kan je laten doen door een zorgprofessional. Indien je dit zelf wilt regelen, heb je de keuze om dit online te doen, of via de post.

Het CIZ legt op de site precies uit welke stappen bij het aanvragen van de Wlz-indicatie horen. Daarnaast vind je er formulieren die je bij de aanvraag mee dient te sturen.

Online aanvragen:

Per post aanvragen:

CIZ
Postbus 2690
3500 GR Utrecht

Hulp bij aanvraag

Het is mogelijk om hulp te vragen bij de aanvraag. Dit kan bijvoorbeeld je familie zijn, of een vertegenwoordiger. Daarnaast kan ook de gemeente helpen. Zij worden verplicht om gratis te helpen door ‘onafhankelijke cliëntondersteuning’.

Het is ook mogelijk om iemand anders de Wlz-indicatie aanvraag te laten doen. Hiervoor is een machtigingsformulier nodig welke je via de CIZ site kan vinden. Deze dien je zelf te ondertekenen.
Heb je een wettelijke vertegenwoordiger die de aanvraag doet? Dan is er geen machtiging nodig.

Status bekijken

Na het aanvragen van de indicatie bij het CIZ is het mogelijk om de status hiervan te zien. Dit kan je doen door met je DigiD in te loggen op Mijnoverheid.nl.

Binnen zes weken zal je op de hoogte gebracht worden van het CIZ indicatie besluit. Als je het niet eens bent met het besluit, kan je bezwaar maken. Dit dien je binnen zes weken, nadat het CIZ indicatie besluit is verstuurd, te doen.