Tot 2011 viel de vergoeding voor anticonceptie nog onder de basisverzekering. Vanaf 1 januari 2011 ligt dit echter wat anders, en wordt niet meer standaard vergoed door je zorgverzekering. Er zijn nog wel uitzonderingen op de regel waardoor het wordt vergoed door je basisverzekering.

Anticonceptie en onder 21 jaar

Als je nog jonger bent dan 21 jaar, dan krijg je de anticonceptie wel vergoed vanuit de basisverzekering. Let hier wel bij op dat je wel je eigen risico eerst moet betalen, voordat je een vergoeding gaat krijgen. Onderstaande anticonceptiemiddelen kunnen dan vergoed worden:
– Anticonceptiepil, de ‘gewone pil’;
– Implanon, een staafje dat onder je huid aangebracht wordt, en hormonen vrijgeeft;
– Prilpil, een injectie (3-maandelijks) met hormonen;
– Evrapleister, beter bekend als de pleisterpil;
– Koperspiraal, spiraal met koper dat ingebracht wordt via de baarmoeder;
– Mirenaspiraal, spiraal dat wordt ingebracht via de baarmoeder;
– NuvaRing, ring die ingebracht wordt via de vagina;
– Pessarium, een rubbere vlies dat past om de baarmoedermond.

Anticonceptie en ouder dan 21 jaar

Ben je 21 jaar of ouder? Dan valt de vergoeding voor anticonceptiemiddelen helaas niet meer onder de basisverzekering. Wel is het mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, zodat je het wel vergoed krijgt.

Als je een nieuw zorgverzekering af wilt sluiten, is het handig om gebruik te maken van de vergelijker. Hierdoor kan je snel alle zorgverzekeringen vergelijken en zo de beste zorgverzekering kiezen. Zie op onze homepage bijvoorbeeld.