Als je een vorm van zorg nodig hebt, dan zal je naar een zorgaanbieder gaan. Als je een naturapolis hebt, dan kan je naar een zorgaanbieder gaan die afspraken heeft gemaakt met je zorgverzekeraar. Bij een restitutiepolis heb je meer keuzevrijheid, en kan je een zorgaanbieder naar keuze kiezen. Verschil in zorgpremie is er ook, zo is de naturapolis vaak voordeliger dan de restitutiepolis.

Bekijk ookeen naturapolis
Bekijk ook: een restitutiepolis

Voordelen restitutiepolis

– Je hebt zelf de keuze naar welke zorgaanbieder je gaat.
– In principe zullen de kosten van alle zorgaanbieders worden vergoed.
– Je houdt hierdoor een goed overzicht van je kosten in de zorg.

Voordelen naturapolis

– De zorgkosten hoef je niet zelf voor te schieten, bij gecontracteerde zorgaanbieders.
– De kosten zijn vaak lager dan bij een restitutiepolis.
– De zorg kan sneller en beter geregeld worden, omdat je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met de zorgaanbieder.

Nadelen restitutiepolis

– Het kost vaak meer dan een naturapolis.
– Bij enkele (de niet-gecontracteerde) zorgaanbieders zal je de kosten voor moeten schieten. Deze kan je later declareren bij je zorgverzekeraar.
– Over de service, kwaliteit en prijzen zijn geen speciale afspraken gemaakt met de zorgaanbieders.
– De restitutiepolis vergoedt vaak het ‘marktconforme tarief’ bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder. Hierdoor kan het zijn dat je zelf ook kosten maakt.

Nadelen naturapolis

– Er is minder keuze uit zorgaanbieders. Mocht je bijvoorbeeld een zorgverlener vlakbij hebben, maar zijn daar geen afspraken met je zorgverzekeraar gemaakt, dan zal je naar een andere zorgaanbieder gaan. Anders kan je zelf een hoop van de zorgkosten betalen.
– Mocht je dan toch naar en niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaan, dan kan het zijn dat niet alle kosten door de verzekeraar betaald wordt. De kosten die je zelf betaalt, verschilt per zorgverzekering en zorgverzekeraar.

Weet je nog niet zeker of je wilt overstappen van zorgverzekering, en welke zorgverzekering je wilt kiezen? Het vergelijken van zorgverzekeringen kan je hierbij helpen. Een zorgverzekering vergelijken kan tegenwoordig heel makkelijk, bijvoorbeeld met de vergelijker op onze homepage.