Met een restitutiepolis kan je zelf je zorgaanbieder en/of apotheek kiezen bij je zorgverzekering. Naast een restitutiepolis bestaat er ook een naturapolis. Met een restitutiepolis krijg je meer keuzevrijheid voor het kiezen van je zorgaanbieders. Wel kan het zo zijn dat ze zelf de kosten voor moet schieten, voordat de zorgverzekeraar, die de restitutiepolis aanbiedt, het geld betaalt.

Hoe werkt een restitutiepolis?

Een zorgverzekeraar maakt vaak afspraken met zorgaanbieders, waardoor je keuzevrijheid beperkt kan worden. Met een restitutiepolis behoud je wel die keuzevrijheid, aangezien je overal naartoe kan gaan. Als je naar een zorgaanbieder gaat die geen afspraken heeft met je zorgverzekeraar, dan kan je deze kosten alsnog bij de zorgverzekeraar declareren. Wel zal je de kosten voor moeten schieten, als je naar een zorgaanbieder gaat die geen afspraken heeft met je zorgverzekeraar.

Hoeveel betaalt de zorgverzekeraar bij een restitutiepolis?

Zorgverzekeraars stellen zelf maximale bedragen vast voor een behandeling. Dit zijn de zogenaamde ‘marktconforme vergoeding’ en het ‘wettelijke tarief’. Het kan hierdoor zo zijn dat de kosten van de zorg die je gehad hebt, hoger is dan het bedrag dat de zorgverzekeraar zal vergoeden. Lees daarom goed de polisvoorwaarden door van je zorgverzekeraar bij het afsluiten van een restitutiepolis zorgverzekering.

Wanneer moet ik de rekening voorschieten?

Als je kiest voor een restitutiepolis, dan heb je zelf de keuze om een zorgaanbieder te kiezen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld naar een zorgaanbieder gaan die dichter in de buurt ligt, of hoger aangeschreven staat. Als je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met een zorgaanbieder, dan zal je geen geld voor te hoeven schieten. Mocht je naar een zorgaanbieder gaan die geen afspraken heeft gemaakt met je zorgverzekeraar, dan zal je waarschijnlijk voor moeten schieten, om later het bedrag bij je zorgverzekeraar te declareren.

Wat is het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis, is ook een veelgestelde vraag. Wil je een zorgverzekering afsluiten? Een zorgverzekering vergelijken doe je makkelijk met de vergelijker op onze homepage.