Met een naturapolis krijg je de zorgkosten vergoed van zorgaanbieders waar je zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Naast een naturapolis zorgverzekering, bestaat er ook een restitutiepolis voor zorgverzekeringen. De zorgkeuze van een naturapolis is daarmee wat beperkter, maar is in het algemeen wel voordeliger.

Hoe werkt een naturapolis?

Als je een naturapolis zorgverzekering afsluit, dan kan je eigenlijk alleen kiezen voor een zorgaanbieder (arts, apotheek, behandelaar) waarmee de zorgverzekeraar een afspraak gemaakt heeft. De kosten voor de zorg zullen dan vaak volledig vergoed worden. Bij het maken van die afspraken (contractuele afspraken), moet de zorgverzekeraar zowel op prijs als kwaliteit letten. Hierdoor is het mogelijk voor de zorgverzekeraars om de zorgpremie van een zorgverzekering met een naturapolis goedkoper te maken.

Zorg bij zorgaanbieder zonder contract met zorgverzekeraar?

Zoals gezegd maakt je zorgverzekeraar afspraken met verschillende zorgaanbieders. Hierdoor is het mogelijk om de premies lager te houden. Maar wat gebeurt er als je naar een andere zorgaanbieder gaat, als je een naturapolis hebt (en die zorgaanbieder heeft geen afspraken met je zorgverzekeraar)? Dan zal je vaak een deel van de zorgkosten zelf moeten betalen.

De hoogte van dat bedrag verschilt, maar je kan wel een flink bedrag verwachten. Zo kan dit 20 tot 50% van het factuurbedrag zijn, afhankelijk van je zorgverzekering en zorgverzekeraar. Daarom is het zeker belangrijk om te weten of je zorgaanbieder een afspraak heeft met je zorgverzekeraar. Deze informatie zal je waarschijnlijk ook bij je zorgverzekeraar op kunnen vragen.

Een andere vraag die veel mensen zich afvragen, is wat het verschil is tussen een restitutie- en een naturapolis. Zorgverzekering vergelijken? Bekijk dan eens de handige vergelijker die op meerdere pagina’s van deze website te vinden is, waaronder de homepage.