In Nederland moet iedereen een zorgverzekering hebben in de meest standaard vorm: de basisverzekering. In de basisverzekering vind je per zorgverzekeraar dezelfde vergoedingen. De inhoud van de basisverzekering wordt namelijk ieder jaar door de overheid vastgelegd en bekend gemaakt tijdens Prinsjesdag. De dekking is voor iedere basisverzekering hetzelfde, maar toch hanteren de zorgverzekeraar andere zorgpremies. Waarom?

Afspraken met zorgverleners

Iedere zorgverzekeraar maakt afspraken met allerlei zorgverleners. Dat zijn ziekenhuizen, maar ook andere instellingen zoals de tandartspraktijk of de fysiotherapie. De ene zorgverzekeraar maakt met minder van deze zorgverleners de (prijs)afspraken, waardoor je bij minder instanties terecht kan voor een vergoeding voor de zorg. Bijkomend voordeel is dat je dan vaak minder premie betaald. Zo geldt dat ook omgekeerd: meer afspraken betekent een vergoeding bij meer zorgverleners maar dan vaak ook een hogere premie.

Een andere reden voor het verschil in de zorgpremie, zijn de reserves van een zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar zet ieder jaar zijn reserves (gedeeltelijk) in om de zorgpremie lager te houden. De ene zal hier meer per verzekerde inzetten dan de ander.

Daarnaast zijn er ook verschillen tussen verzekeraars wat betreft de service en het bedrijf zelf. Steeds vaker kan je alles online regelen, en bij sommige zorgverzekeraars is het zelfs de bedoeling dat je vrijwel alles online doet. Hierdoor hoeven ze geen bijvoorbeeld extra gebouw te huren voor een servicepunt voor verzekerden, wat weer kosten bespaart. Dat kan je ook terugzien in de premie.

Blijf vergelijken

Mede vanwege het verschil in premie bij een basisverzekering is het interessant om de zorgverzekeringen te vergelijken, ieder jaar weer. Bovendien wordt ieder jaar vaak de basisverzekering aangepast, waardoor je bijvoorbeeld geen aanvullende verzekering meer nodig hebt. Vergelijken kost je niets, dus waarom zou je het laten? Je zorgverzekering vergelijken kan bijvoorbeeld met de zorgvergelijker op onze homepage.