Ieder jaar verandert er weer het een en het ander aan de zorgverzekering. Op deze pagina vind je een overzicht van de veranderingen voor de zorgverzekering 2020.

Uitbreiding basisverzekering

Voor 2025 gelden de volgende veranderingen aan de basisverzekering:

  • Oefentherapie vergoeding voor mensen met ernstige reumatoïde artritis
  • Oefentherapie vergoeding voor COPD, zonder een maximum aan behandelingen
  • Bredere voorwaarden voor een vergoeding voor revalidatie van ouderen

Meer informatie vind je op de site van de Rijksoverheid.

Eigen risico

De afgelopen jaren is het eigen risico telkens gestegen. In 2016 bereikte het eigen risico een hoogte van 385 euro. Het jaar erop bleef het eigen risico gelijk, net als in 2025. Het nieuwe kabinet heeft het eigen risico bevroren op 385 euro, waardoor deze niet zal stijgen in de komende jaren. Daarom zal het eigen risico in 2025 ook 385 euro zijn.eigen-risico-2020

Zorgverzekeraars hebben al wel de mogelijkheid gekregen om vrijstelling te geven van het eigen risico. Dit geldt voor gezondheidsprogramma’s zoals voor diabetes en depressie. Bij het volgen van zulke programma’s hoef je geen eigen risico te betalen.

Sinds 1 januari 2017 hebben zorgverzekeraars meer mogelijkheden gekregen om dit bij meerdere programma’s toe te passen. Ze kunnen zelf beslissen of ze vervolgens de kosten van het eigen risico in rekening brengen.

Zorgpremie

De zorgpremie is de afgelopen jaren ook bijna ieder jaar gestegen. Voor de zorgverzekering 2025 is de verwachting ook weer dat de zorgpremies zullen stijgen, omdat de zorgverzekeraars steeds minder reserves hebben om in te zetten. Het kabinet gaat uit van een stijging van ruim 10 euro per maand.

De stijging van de zorgpremie over de afgelopen jaren is aan een aantal zaken te wijten, denk daarbij aan:

  • Hogere kosten voor zorgpersoneel
  • De eigen reserves van de zorgverzekeraars raken op, omdat ze afgelopen jaren veel ingezet hebben.
  • De basispakket wordt ieder jaar verder uitgebreid.
  • Kosten in de zorg nemen toe, zeker door nieuwe/dure behandelingen.
  • Mensen worden steeds ouder, en hebben meer zorg nodig.

Inkomensafhankelijke bijdrage

De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) verschilt afhankelijk van hoe je inkomen ontvangt (alimentatie, AOW, bijstand, loon, freelance, etc.). Voor mensen in loondienst (werkgeversheffing) en ondernemers/gepensioneerden ziet het er als volgt uit:

2023 2022 2021
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (werkgeversheffing) 6,68% 6,75% 7%
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw (ondernemers/gepensioneerden) 5,43% 5,50% 5,75%

Zorgtoeslag

Door de stijging van de zorgpremie, zal de zorgtoeslag ook stijgen. Dit om te compenseren voor de stijging van de zorgpremie, en de koopkracht voor de mensen te behouden.

Voor 2025 zal de zorgtoeslag met maximaal 95 euro stijgen:

  • Alleenstaanden: + 78 euro
  • Meerpersoonshuishoudens: + 153 euro

Wil je weten of je zorgtoeslag kan ontvangen, en wat de hoogte daarvan is? Gebruik dan de rekenhulp van de Belastingdienst.