Veel mensen starten met het vergelijken van zorgverzekeringen omdat ze willen overstappen. Dit kan een logische keuze zijn om te doen. De premiekosten veranderen immers elk jaar weer, en dan kan het voorkomen dat er veel goedkopere zorgverzekeringen ontstaan. Gelukkig heb je elk jaar weer de mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering.

Overstappen van zorgverzekering kan je doen via onze zorgvergelijker.

Bekijk de zorgvergelijker

Opzeggen voor het nieuwe jaar

Vanaf november start het zorgseizoen los, omdat de zorgverzekeraars dan hun premies voor het aankomende jaar bekend maken. Vanaf dat moment gaan veel consumenten zich ook oriënteren, en op zoek naar een betere/goedkopere verzekering.

Als je wilt overstappen van zorgverzekering, dan moet je zorgen dat je je huidige zorgverzekering vóór het einde van het jaar hebt opgezegd. Dat wil zeggen dat je tot en met 31 december van het jaar de tijd hebt om je huidige zorgverzekering op te zeggen.

Het opzeggen van je huidige zorgverzekering gaat heel makkelijk. In vele gevallen kan je dit online doen, maar het kan ook per brief of per telefoon. Ook is het mogelijk dat je nieuwe zorgverzekeraar je oude contract opzegt, en dat je meteen bij hen aan kan schuiven. Een reden hoef je niet bij je zorgverzekeraar op te geven, het contract dat je namelijk aangaat, geldt alleen voor één jaar.

Zie ook: Zorgverzekering vergelijken 2020.

Zorgverzekering aanvragen tot 31 januari

Als de zorgverzekering opgezegd is voor het einde van het jaar, heb je een maand de tijd om een nieuwe zorgverzekering te kiezen en af te sluiten. Zo heb je genoeg tijd over om alle zorgverzekeringen te vergelijken. Bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekeraar let je natuurlijk op de premie, de dekking en eventuele aanvullende verzekeringen.
Ook al kies je je nieuwe zorgverzekering pas aan het einde van de maand januari, dan ben je de hele maand alsnog verzekerd. De nieuwe zorgverzekering gaat namelijk met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in.

Halverwege het jaar overstappen van zorgverzekering

De zorgverzekering wordt altijd voor een jaar afgesloten. Op 1 januari van het jaar gaat die in, en hij verloopt op 31 december van datzelfde jaar. Als je toch wilt overstappen, dan kan dit extra kosten met zich meebrengen.

Maar er zijn altijd weer uitzonderingen op de regel. Bijvoorbeeld als je huidige verzekeraar de voorwaarden halverwege het jaar wijzigt. Als deze wijzigingen in je nadeel vallen, mag je binnen 30 dagen contact opnemen met je zorgverzekeraar en overstappen. Daarnaast als:

– je 18 jaar wordt;
– je een collectieve zorgverzekering afsluit bij een nieuwe werkgever;
– je als militair uit dienst treedt;
– je onverzekerd bent, maar wel verplicht bent om een zorgverzekering te hebben;
– je in Nederland gaat wonen na een verblijf in het buitenland;
– je in het buitenland woont, maar wel belastingplichtig bent in Nederland.

Voor het vinden van een nieuwe zorgverzekering kan je gebruik maken van onze zorgvergelijker.