Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Ook zal iedereen voor de basisverzekering dezelfde premie betalen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, in welke gezondheid je bent of wat je geslacht is.

Voor aanvullende verzekeringen zijn er echter andere regels. Daar kunnen zorgverzekeraars wel dingen in doen om ze minder aantrekkelijk te maken voor bepaalde doelgroepen. Doorgaans gebeurt dat op twee manieren:

  • Medische selectie: het weigeren van nieuwe verzekerden op basis van hun medische achtergrond.
  • Leeftijdsafhankelijke premie: de premie baseren op de leeftijd van een persoon. Over het algemeen gebeurt dat door de premie voor ouderen hoger te maken en de premie voor jongeren wat lager. Dit hoeft niet altijd zo te zijn. Zo kan het voor kraamzorg of anticonceptie andersom zijn.

Zorgverzekeraars staan vrij om deze regels door te voeren voor hun aanvullende verzekeringen. Er zijn echter ook zorgverzekeraars die niet doen aan een leeftijdsafhankelijke premie voor de zorgverzekering. In onze zorgvergelijker kan je per verzekering zien of er aanvullende regels gelden of niet.

Overzicht zorgverzekeraars

Zorgverzekeraar Leeftijdsafhankelijke premie voor;
Avéro Achmea Alle aanvullende- en tandartsverzekeringen
CZ Alleen het Jongeren-pakket indien 30 jaar of ouder
CZdirect Alleen de tandartsverzekeringen vanaf 31ste
De Amersfoortse Alle aanvullende- en tandartsverzekeringen
De Friesland Alleen de tandartsverzekeringen vanaf 22e
FBTO Voor de meeste aanvullende modules
Interpolis Alle aanvullende- en tandartsverzekeringen
OZF Alle aanvullende- en tandartsverzekeringen
StudentenGoedVerzekerd Alle aanvullende- en tandartsverzekeringen, behalve de tand basis en basis plus module
United Consumers Alle aanvullende- en tandartsverzekeringen, behalve de alles-in-1 pakketten
VGZ Alle aanvullende- en tandartsverzekeringen, behalve de alles-in-1 pakketten
Zilveren Kruis Alle aanvullende- en tandartsverzekeringen, behalve de extra vitaal en de basis plus module)

Laatste update tabel 09-05-2018

Discussie

Rondom dit onderwerp is er wel veel discussie. Mensen die voor leeftijdsafhankelijke premie zijn, zijn van mening dat ouderen meer zouden moeten betalen omdat ze meer zorg nodig hebben. Zo betalen jongeren een hogere premie voor de autoverzekering, omdat ze statistisch gezien meer schade rijden. Daarnaast vinden voorstanders dat ouderen meer verdienen, en dus makkelijker de financiële last kunnen dragen.

Tegenstanders hebben als voornaamste standpunt de solidariteit waarop het zorgstelsel gebouwd is. Bovendien financieren ouderen ook de zorg voor de jongere mensen, door te betalen voor kraamzorg en anticonceptie. Daarnaast zouden mensen die roken of overgewicht ook meer kunnen betalen, aangezien zij over het algemeen ook vaker van de zorg gebruik maken.