De ambulance heb je liever niet nodig, maar staat wel altijd klaar als je spoedeisende medische hulp nodig hebt. Het laten komen van een ambulance en het vervoer naar bijvoorbeeld het ziekenhuis brengen wel kosten met zich mee. Op deze pagina gaan we in over de kosten van de ambulance.

Soorten ambulancevervoer

Allereerst is het goed om te weten dat er onderscheid wordt gemaakt in ambulancevervoer. We hebben twee soorten ambulancevervoer:

  • Spoedvervoer, bijvoorbeeld na een ongeluk of hartaanval
  • Besteld ziekenvervoer, als je liggen vervoerd moet worden (bijvoorbeeld door een handicap).

Spoedvervoer regel je door te bellen naar het alarmnummer 112. Dan besluit de ambulancemedewerker of je vervoerd wordt naar het ziekenhuis. Bij besteld ziekenvervoer moet je een medische indicatie hebben, die kan je van je huisarts of specialist krijgen.

Vergoeding basisverzekering

Als je een ambulance oproept, dan kunnen de kosten als snel op 750 euro zitten. Ambulancevervoer is gelukkig in Nederland gedekt onder de basisverzekering. Wel geldt dat de rit niet langer mag zijn dan 200 kilometer en dat het om medisch noodzakelijk vervoer gaat.

Omdat het tot de vergoeding uit de basisverzekering behoort, betaal je wel het eigen risico als je dat nog niet verbruikt had. Als je al je volledig eigen risico betaalt hebt in een jaar, betaal je dus niks.

Lees ook: Vergoeding ambulancevervoer

Ambulance zonder vervoer

Als de ambulance komt opdagen, maar je wordt niet vervoerd, dan zullen er ook geen kosten in rekening worden gebracht. Op locatie maken de ambulancemedewerkers de afweging of je mee vervoerd dient te worden of niet. Anders kunnen ze je bijvoorbeeld langs de huisartspost sturen of een simpel verband aanbrengen.

Hiervoor betaal je dan dus ook geen eigen risico.

Ambulance vervoer en zwangerschap

Voor de basisverzekering gelden er een aantal uitzonderingen met betrekking tot het betalen van het eigen risico. Bij een zwangerschap zijn bijvoorbeeld aan aantal opties vrij van eigen risico, denk aan kraamhulp en verloskundige hulp.

Het is goed om te weten dat vervoer naar het ziekenhuis per ambulance bij een zwangerschap wel onder het eigen risico valt.

Vrijwillig eigen risico

Heb je een verhoogd eigen risico, dan is het verstandig om je bewust te zijn van de potentiële hogere kosten. Het verhogen van je eigen risico wordt steeds populairder, omdat het een flinke korting op je zorgpremie oplevert.

Goed om te weten is dat je dus ook meer moet bijdragen aan de kosten van ambulancevervoer als je een verhoogd eigen risico hebt.