Eens per jaar heb je de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Het kan zo zijn dat je na een tijdje besluit dat het toch de verkeerde verzekering is. Gelukkig is er een mogelijkheid om je nieuwe zorgverzekering te annuleren. Je hebt namelijk 14 dagen bedenktijd.

Vaak wordt de nieuwe zorgverzekering namelijk online afgesloten. In dit geval is er sprake van ‘koop op afstand’. En volgens de wet heb je dan recht op 14 dagen bedenktijd. Bij het op tijd melden (dus binnen 14 dagen) kan je zonder opgave van reden de zorgverzekering annuleren.

Oude verzekering

Bij de overstap naar een nieuwe zorgverzekeraar, zegt de nieuwe verzekeraar je oude verzekering op. Als je de nieuwe zorgverzekering annuleert, dan zal de oude zorgverzekering weer hersteld worden.

Het is echter zo dat dit nog wel eens mis gaat. Bel daarom altijd nog even een keer naar je oude verzekeraar. Dit om te checken of alles goed is gegaan.

Natuurlijk hoef je niet per se terug naar je oude verzekeraar. Indien je nog op tijd bent, dan kan je een nieuwe zorgverzekeraar kiezen. In dat geval hoef je ook geen contact te zoeken met je oude verzekeraar om de verzekering te herstellen.

Hoe overstap annuleren?

Je hebt eigenlijk twee manieren om de overstap te annuleren. Dit kan door:

  • Schriftelijk laten weten dat je het contract wilt ontbinden. Dit kan je doen per fax, e-mail of post. Om dit niet te lang te laten duren, is het aan te raden om je klantgegevens te vermelden en duidelijke te zijn over welke verzekering het gaat.
  • Te bellen met de verzekeraar. Als je contact zoekt met de verzekeraar via telefoon zal je ook wat sneller antwoord kunnen krijgen, waardoor de annulering sneller geregeld kan zijn. Vraag in dit geval wel om een schriftelijk bewijs van de annulering.

Zodra de overstap geannuleerd is, heb je de mogelijkheid om een nieuwe zorgverzekering te kiezen (zo lang je binnen de overstapperiode zit), of om terug te gaan naar je oude zorgverzekeraar.

Tussentijds annuleren

Voor de zorgverzekeringen is er bepaald dat er één overstapmoment in het jaar is. Dat zijn de laatste zeven weken van het jaar. In principe is het dus niet mogelijk om halverwege over te stappen, of je zorgverzekering zomaar te annuleren. Je gaat namelijk een contract aan met de verzekeraar voor een jaar.

Er gelden wel uitzonderingen op die regel. Ook zijn er verzekeraars die je de mogelijkheid geven om je polis wat aan te passen als je situatie veranderd. Of dit ook voor jou geldt, zal je moeten navragen bij je huidige zorgverzekeraar.