Iedereen in Nederland is vanaf 18 jaar verplicht om een zorgverzekering te hebben. Ouders kunnen hun kinderen tot 18 jaar laten meeverzekeren op hun eigen zorgverzekering. Dit kan bij beide ouders, dus is het verstandig om voor de ouder te kiezen met de beste dekking. Voor het kind hoef je geen zorgpremie te betalen, en zal je dus ook geen zorgtoeslag ontvangen.
Aanvullende verzekering voor kinderen
Naast dat je je kind gratis kan laten inschrijven voor je basisverzekering, is dat ook mogelijk bij een aanvullende verzekering. Deze aanvullende verzekering dient dan wel bij de ouder in de polis te zitten. Hoe de aanvullende verzekering er uit ziet, verschilt per zorgverzekeraar. Ook hoef je als ouder niet altijd meteen geaccepteerd te worden.
Binnen 4 maanden registreren
Het is belangrijk om te vermelden dat je binnen vier maanden de baby registreert bij de zorgverzekeraar. Mocht de baby behandeld moeten worden in een zorginstelling, en hij is nog niet geregistreerd voor een zorgverzekering, dan kan het zijn dat je zelf voor de kosten op moet draaien.
Kind wordt 18 jaar
Zodra je de leeftijd van 18 jaar bereikt, dien je een eigen zorgverzekering te hebben. Je kan namelijk niet meer gratis op de polis van je ouders staan. Wel kan je voor eenzelfde polis kiezen als dat van je ouders, of je gaat voor een andere zorgverzekering. Vanaf 18 jaar heb je ook het recht om zorgtoeslag aan te vragen.
Mocht je geen eigen zorgverzekering gekozen hebben nadat je 18 jaar bent geworden, dan kan je daarvoor een boete ontvangen van het Zorginstituut Nederland. Na de tweede boete zal dit instituut je inschrijven voor een zorgverzekering, en worden de kosten ingehouden op je salaris/uitkering/toeslag of zal je een acceptgiro ontvangen.