In de meeste gevallen kan je één keer per jaar overstappen van zorgverzekering, dat zijn de laatste weken van het jaar. Je kan dus niet zomaar het hele jaar door een nieuwe zorgverzekering kiezen. Een zorgverzekering is in feite een contract voor een jaar, en als je niet overstapt dan wordt deze met een jaar verlengd. Het kan zijn dat je wel wilt overstappen, maar hoe gaat het opzeggen van je oude zorgverzekering dan? Er bestaan twee manieren hoe je dat kan doen.

Overstappen

Halverwege november zijn de premies van alle zorgverzekeraars bekend, en is het mogelijk om de zorgverzekeringen te vergelijken. Als je na een vergelijking besloten hebt om een nieuwe zorgverzekering te nemen, dan kan je die aanvragen. Dit dien je voor het einde van het jaar (tot en met 31 december) gedaan te hebben, anders geldt de overstap niet. Met de overstapservice zal je zelf je zorgverzekering niet op hoeven te zeggen, dat doet de nieuwe zorgverzekeraar voor je.

Heb je echter te maken met medische selectie (dat geldt bij sommige zorgverzekeraars voor een aanvullende verzekering), dan kan het zijn dat je geweigerd wordt. In dat geval is je zorgverzekering ook opgezegd, maar dien je wel nog een nieuwe zorgverzekering te vinden voor 31 januari.

Opzeggen en afsluiten

Een andere manier is om zelf je zorgverzekering op te zeggen. Je eigen zorgverzekering opzeggen gaat ook makkelijk, en kan je bijvoorbeeld doen als je voor 31 december nog niet zal weten of je een nieuwe zorgverzekering neemt.

Een zorgverzekering opzeggen doe je door bijvoorbeeld een brief te sturen (of mailen/bellen/online) naar je zorgverzekeraar. Vaak vind je op de site van je zorgverzekeraar meer informatie over het opzeggen van je zorgverzekering. Dit moet je dan wel gedaan hebben voor 1 januari. Vervolgens heb je tot en met 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering te vinden en af te sluiten, die dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari geldig is. Zo zit je dus niet zonder zorgverzekering.