Is het slim om je vrijwillig eigen risico te verhogen? Dat is een veelgestelde vraag. Je kan namelijk tientallen, zo niet honderden, euro’s besparen door je vrijwillig eigen risico te verhogen.

Het vrijwillig eigen risico is een bedrag dat bovenop je verplichte eigen risico komt. Zoals de naam al zegt, is dit vrijwillig om te doen. Het hoeft zeker niet.

Waarom eigen risico wel verhogen

Het eigen risico is het geld dat je eerst zelf dient te betalen voordat je een vergoeding uit de basisverzekering krijgt. Als je dit verhoogd, dan betaal je dus meer zelf mee als je recht hebt op die vergoeding.

Omdat je op die manier meer risico loopt, en de zorgverzekeraar minder, geeft de zorgverzekeraar korting. De korting verschilt per verzekeraar. Meestal is het zo’n 50% van het bedrag waarmee je het eigen risico verhoogt. Dat betekent dus dat je een hoop geld kan besparen op je zorgverzekering.

Waarom eigen risico niet verhogen

Het is natuurlijk leuk om korting te krijgen op je zorgverzekering. Echter, je loopt wel meer risico.

Door je vrijwillig eigen risico te verhogen met bijvoorbeeld 500 euro, kan je zo’n 200-300 euro korting krijgen op jaarbasis. Zodra je bijvoorbeeld met een gebroken been in het ziekenhuis komt, zal je de eerste kosten met je eigen risico moeten betalen. Als je het eigen risico helemaal opmaakt (inclusief die 500 euro vrijwillig), dan heb je netto verlies.

Stel je kreeg 230 euro korting van je zorgverzekeraar voor het verhogen van je vrijwillig eigen risico met 500 euro. Als je al je eigen risico verbruikt, dan heb je 500 euro meer betaald dan als je niks had verhoogd. Omdat je 230 euro korting kreeg, heb je (500 – 230) 270 euro extra betaald vanwege het hogere risico.

Het verhogen van je eigen risico is dus niet altijd slim.

Verhogen of niet?

Het is uiteindelijk geheel aan jezelf of je ervoor kiest om je eigen risico te verhogen. En dat brengt inderdaad extra risico met zich mee.

Als je al van jezelf weet dat je volgend jaar je eigen risico volledig zal verbruiken, dan is het vaak niet interessant om je eigen risico te verhogen. Ben je altijd gezond en gebruik je nooit een vergoeding uit de basisverzekering, dan kan je overwegen om te kiezen voor een verhoging. Denk wel goed na wat de consequenties kunnen zijn.

Zo moet je een groot bedrag (het volledige eigen risico) ineens kunnen betalen. Waar de meeste zorgverzekeraars je de optie geven om je eigen risico gespreid te betalen, geldt dit vaak niet voor een verhoogd eigen risico.