In de zorg hebben we te maken met het eigen risico. Deze is opgedeeld in twee stukken: het verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico. Het verplichte eigen risico is voor iedereen gelijk, en wordt door de overheid ieder jaar vastgesteld. Je hebt de keuze om je eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro: het vrijwillig eigen risico.
Met het eigen risico wordt het bedrag bepaalt dat je zelf als eerste moet betalen, voordat een zorgverzekeraar je een vergoeding zal geven. Wel zijn daar een aantal uitzonderingen op. Zo geldt er geen eigen risico voor kinderen (jonger dan 18 jaar) of een bezoek aan de huisarts.
Het vrijwillig eigen risico
Je kan besluiten om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Houd hierbij rekening dat je dus minder vergoeding krijgt bij zorg, omdat je meer eigen risico hebt en dat zelf eerst dient te betalen.
Waarom verhogen mensen het vrijwillig eigen risico dan? Omdat de zorgverzekeraar minder kosten hoeft te dekken, kan de zorgpremie omlaag. Met een verhoogd eigen risico betaal je dus minder premie. Maak je geen gebruik van je zorgverzekering, dan kan dit goed uitpakken voor je. Bedenk echter wel dat je meer eigen risico moet betalen indien je een verhoogd vrijwillig eigen risico hebt en zorg nodig hebt!
Door het vrijwillig eigen risico wat aan te passen, zal je dus veranderingen zien in de zorgpremies. Hierdoor kan je in nog een extra dimensie de zorgverzekeringen vergelijken.