Met vrije artsenkeuze heb je de vrijheid om zelf je zorgverlener te kiezen. De zorgverzekeraar kan je niet dwingen om naar een andere zorgverlener te gaan. Deze vrije keuze is niet beperkt tot de ziekenhuizen, maar geldt ook voor tandartsen, fysiotherapeuten en veel meer.

Met een restitutiepolis beschik je over vrije artsenkeuze. Als je een restitutiepolis hebt, dan kan je zelf een zorgverlener kiezen, en zal de zorgverzekeraar de kosten vergoeden, mits deze gedekt zijn. Dat laatste deel is dus wel belangrijk: weet of je verzekerd bent of niet. Dit kan zijn door naar je basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering te kijken.

Zelf voorschieten

Zorgverzekeraars maken met tal van zorgverleners afspraken over de zorgkosten. Als je een restitutiepolis hebt, en je gaat langs bij een zorgverlener die geen contract heeft gesloten met je zorgverzekeraar, zal de verzekeraar de kosten wel vergoeden. Je zal in dit geval wel de kosten voor moeten schieten. Achteraf heb je de mogelijkheid om een declaratie in te leveren. Indien de zorgverlener waar je naartoe gaat wel een contract heeft met je zorgverzekeraar, dan zal je die niet voor te hoeven schieten.

Zorgpremie

Als je over vrije artsenkeuze beschikt, dan zal je zorgverzekering waarschijnlijk wel een stukje duurder zijn dan andere verzekeringen. Dit zal echter altijd per zorgverzekeraar verschillen, vergelijk de zorgverzekeringen daarom altijd goed met elkaar. Zo kan je de keuze maken tussen de verschillende polissen (restitutie, natura en budget) en dus of je vrije artsenkeuze wilt of niet.

Geen vrije artsenkeuze

Met een natura- en budgetpolis zal je geen vrije artsenkeuze hebben. In dit geval moet je terecht bij een gecontracteerde zorgverlener om een vergoeding te kunnen krijgen. Je kan wel zelf kiezen om ergens anders naartoe te gaan, maar dan wordt dat niet altijd maximaal vergoed.