Het eigen risico is opgebouwd uit twee componenten: het verplichte en het vrijwillige eigen risico. Het verplicht eigen risico is voor iedereen gelijk, en wordt vastgesteld door de overheid.

Het eigen risico dien je eerste zelf te betalen, voordat je zorgverzekering de kosten zal vergoeden. Er zijn wel een aantal zaken uitgezonderd van het eigen risico. Daartoe behoren bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, kraamzorg en een griepprik voor risicogroepen. Overigens geldt het eigen risico vanaf 18 jaar.

Vrijwillig eigen risico

Je kan ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen: het vrijwillig eigen risico. Het vrijwillig eigen risico kan je in stappen van 100 euro verhogen, tot maximaal 500 euro. Zorgverzekeraars geven hiervoor korting op je zorgpremie. Het vrijwillig eigen risico en het verplichte eigen risico samen maken je totale eigen risico op.

De hoogte van het (vrijwillig) eigen risico is dus van invloed op de zorgpremie. Je zorgverzekering vergelijken kan hierdoor ook handig zijn, als je denkt dat je het risico aandurft.