Met een restitutiepolis ben je vrij om te gaan naar welke zorgverlener je wilt. De restitutiepolis gaat namelijk gepaard met vrije keuze. Als de kosten van de zorg binnen de dekking valt, dan zal de zorgverzekeraar deze vergoeden. Onafhankelijk van het ziekenhuis waar je geweest bent.

Voordeel restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kan je naar alle zorgverleners toe. Dit in tegenstelling tot de naturapolis en budgetpolis. Hierdoor hoef je van te voren niet echt na te denken waar je naartoe zou gaan. De zorgverzekeraar geeft je in dit geval vrije zorgkeuze, en dus kan je daar gewoon gebruik van maken. Let er echter wel op, of je niet te maken zal hebben met een van de nadelen van deze polis (zie onderstaand).

Nadeel restitutiepolis

Bij een restitutiepolis krijg je niet altijd alles vergoedt. Ook bij deze polis maakt de zorgverzekeraar afspraken met zorginstellingen. Mocht je zorg krijgen bij een zorgverlener waar geen afspraken mee gemaakt zijn, dan zal je (maximaal) een marktconform tarief als vergoeding krijgen. En omdat dit zo is, is de restitutiepolis ook vaak duurder dan de andere polissen.

Je zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen is hierdoor een uitstekend idee. Omdat de prijs en polissen van elkaar verschillen, is het aan te raden om de zorgverzekeringen te vergelijken.