Bij een naturapolis vergoedt de zorgverzekeraar enkel de kosten van zorg als er afspraken zijn gemaakt tussen de zorgverlener en -verzekeraar. Weet van te voren dus goed welk(e) ziekenhuis/zorginstelling vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Anders kan het zijn dat de zorgverzekeraar niet alle kosten dekt.

Voordelen naturapolis

Als je minder zorginstellingen hebt om naartoe te gaan, wat zou dan een voordeel van de naturapolis kunnen zijn? Doordat de zorgverzekeraar met minder zorgverleners afspraken maakt, is de naturapolis doorgaans goedkoper dan een restitutiepolis. Bovendien zal je de rekening niet voor hoeven schieten. Een budgetpolis is vaak nog goedkoper.

Nadelen naturapolis

Het nadeel van een naturapolis is dat je ongeveer gedwongen wordt om naar een bepaalde zorgverlener te gaan, mocht je zorg nodig hebben. Check daarom van te voren altijd goed waar allemaal afspraken mee gemaakt zijn, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Budget-, natura- en restitutiepolissen zijn ook te vergelijken met de zorgvergelijker. Daar zie je vaak al terug in hoeverre de zorgkeuze aanwezig is.