Een zorgverzekeraar kan niemand weigeren voor een basisverzekering. Dit noemen we de acceptatieplicht. Deze acceptatieplicht gaat echter niet op voor aanvullende zorgverzekeringen. De zorgverzekeraar mag vragen stellen over jouw medisch verleden. Aan de hand van de resultaten daaruit, mag de zorgverzekeraar je accepteren of weigeren.
Wat houdt medische selectie in?
Door medische selectie toe te passen, wil de zorgverzekeraar beter in beeld krijgen wat de verwachte zorgkosten zijn. Omdat ze naar je medisch verleden kijken, weten ze of je kosten gemaakt hebt, of je nu kosten maakt en of er een kans is dat dit in de toekomst ook weer gebeurt. Op basis daarvan maakt de zorgverzekeraar vaak de keuze om iemand te accepteren of te weigeren.
Ondertussen zijn er steeds minder zorgverzekeraars die medische selectie hanteren. Voor een aanvullende tandartsverzekering wordt dit echter nog vaker gedaan. Dit kan in de vorm zijn van een vragenlijst, maar ook een verklaring van de tandarts zelf is mogelijk.
Overstappen in laatste week
Medische acceptatie laat langer op zich wachten dan wanneer je een zorgverzekering kiest waar dit niet bij opgaat. Mocht je in de laatste week van december overstappen van zorgverzekering (iets wat veel mensen doen), dan dien je wel rekening te houden met deze eventuele medische selectie. Als je geweigerd wordt, dan krijg je een voorstel voor een lager pakket. Dit aanbod hoef je vervolgens niet te accepteren, al kan het wel. Andere opties zijn vaak teruggaan naar je oude zorgverzekeraar, of nog een andere nieuwe zorgverzekeraar kiezen.
Uiteindelijk heb je tot en met 31 januari de tijd om over te stappen van zorgverzekering, dus voor die tijd moet je verzekerd zijn voor de zorg.