Zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners over de prijs en kwaliteit van de zorg. Dit noemen we gecontracteerde zorg. Gecontracteerde zorgverleners zijn de zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt, en waar je een vergoeding voor kan krijgen als je zorg nodig hebt.

Het is altijd goed om (ongeveer) te weten met welke zorgverleners je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt, zo weet je waar je zorg vergoed wordt. Als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener gaat, dan loop je de kans dat je niet een volledige vergoeding krijgt. Het verschilt vaak per polis waar je naartoe kan voor de zorg. Zo zal je met een budgetpolis naar de minste zorgverleners kunnen, maar is de zorgpremie vaak wel de goedkoopste. De naturapolis is weer wat uitgebreider, en met de restitutiepolis kan je overal naartoe.

Waarom gecontracteerde zorg?

Om de beste zorg te garanderen, maken de zorgverzekeraars afspraken met de zorgverleners. Zo wordt de kwaliteit van de zorg die geboden wordt omhoog gehaald. Ook zullen er prijsafspraken gemaakt worden, de zorgverzekeraar betaalt immers liever minder aan de zorgverlener voor een vergoeding vanuit de zorgverzekering. Op die manier kan de zorgpremie ook wat lager gemaakt worden. Door de afspraken die gemaakt worden, komt de consument er uiteindelijk dus beter uit.