Soms zal je zorgverzekering de kosten wel vergoeden, maar niet alles. De eigen bijdrage is het aantal wat je zelf mee moet betalen voor de zorg.  Dit zijn dus de kosten die overblijven als je een maximale vergoeding uit je basisverzekering gekregen hebt.

De eigen bijdrage is er op twee manieren, een eigen bijdrage die wettelijk verplicht is en een eigen bijdrage na een maximale vergoeding van de zorgverzekeraar.

Eigen bijdrage voorbeelden

Vooral bij een aanvullende verzekering zal er een maximale vergoeding gelden. Denk bijvoorbeeld aan de aanvullende tandarts verzekering. Na dit maximale bedrag zal je zelf bij moeten betalen: de eigen bijdrage. Door het zorgverzekeringen vergelijken kan je makkelijk zien wat voor een vergoeding bij deze aanvullende verzekeringen geldt.

Zoals gezegd is de eigen bijdrage soms ook wettelijk vastgesteld. Dit is bijvoorbeeld bij de volgende drie gevallen
– Kraamzorg: Mocht je thuis kraamzorg willen, dan zal je daar 4 euro per uur aan wettelijk eigen bijdrage voor moeten betalen.
– Hulpmiddelen: Niet alle hulpmiddelen worden volledig vergoed, denk bijvoorbeeld aan de steunzool. Daar is vaak een eigen bijdrage voor nodig als je die bij de winkel/podotherapeut koopt.
– Geneesmiddelen: Geneesmiddelen worden ook niet in alle gevallen volledig vergoed. Als je bijvoorbeeld voor geneesmiddel B kiest, terwijl A een goedkopere variant is, dan zal je het verschil zelf moeten betalen.