De EHIC (European Health Insurance Card) is een Europese zorgpas waarmee je zorg kan krijgen in de Europese Unie, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Macedonië en Australië. Met deze pas kan je aantonen dat je een zorgverzekering hebt, en dat de kosten dus vergoed zullen worden door een zorgverzekeraar. Als je niet over een EHIC-pas beschikt, dan zal je de kosten zelf voor moeten schieten.

Vergoedingen met EHIC

Deze Europese zorgpas biedt vergoedingen volgens de lokale regels. Deze kunnen dus anders zijn dan in Nederland, en sta er daarom ook niet van te kijk als dit zo is. Zo kan het zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen voor de zorg, en die zal je dan zelf moeten betalen. Eventueel kan je die nog declareren met je aanvullende– of reisverzekering.

Goed om te weten

  • De EHIC is niet verplicht, maar wel handig. Je hoeft zo de kosten namelijk niet voor te schieten. Het is ook snel geregeld via de site van EHIC.nl, of via je eigen zorgverzekeraar.
  • Het kan zijn dat je al standaard over een EHIC pas beschikt. Veel zorgverzekeraars plaatsen namelijk de EHIC aan de achterkant van je eigen zorgpas.
  • De EHIC is persoonlijk, en kan daarom ook niet uitgeleend worden. Soms wordt er ook nog om identificatie gevraagd icm de EHIC.
  • De EHIC wordt helaas niet geaccepteerd door particuliere zorgverleners.
  • Als je speciaal voor de zorg naar het buitenland gaat, of als je permanent daar blijft, dan kan je geen gebruik maken van de EHIC.