Het drempelinkomen bepaalt of je recht hebt op zorgtoeslag of niet. Het drempelinkomen bestaat uit het totaal van je inkomsten en aftrekposten in box 1, 2 en 3 maar zonder het persoonsgebonden aftrekpost. Bij fiscale partners wordt het gezamenlijke drempelinkomen gebruikt, wat de inkomens van de drie boxen bij elkaar opgeteld zijn van beide partners.

Verschil drempelinkomen en verzamelinkomen

Drempelinkomen en verzamelinkomen lijken erg op elkaar, maar zijn wel wat verschillend. Het verzamelinkomen bestaat namelijk uit alle inkomsten uit de drie boxen, minus:
– Reisaftrek voor OV min woon-werkverkeer
– Aftrek als geen/kleine hypotheek volgens Wet Hillen.
– Persoonsgebonden aftrek

Het drempelinkomen bestaat uit het verzamelinkomen, maar is er nog niks gedaan met de persoonsgebonden aftrek.

Hoogte drempelinkomen

Hoe meer je inkomen onder het drempelinkomen ligt, hoe meer zorgtoeslag je kan ontvangen. Bekijk op de site van de Belastingdienst hoe het voor dit jaar precies in elkaar zit.

Om zorgtoeslag te ontvangen, dien je daarnaast ook over een aantal eisen te voldoen. Zo mag je vermogen niet te groot zijn, moet je Nederlandse nationaliteit (of verblijfsvergunning) hebben en minimaal 18 jaar oud zijn.

Zorgverzekering vergelijken? Vergelijk de zorgverzekeringen met elkaar om zo een goede zorgverzekering te kiezen die goed bij je past!