Als je zorgkosten gemaakt hebt, dan dien je die te declareren bij je zorgverzekeraar. Op die manier krijg je de kosten terug, en betaalt de zorgverzekeraar dus de gemaakte zorgkosten (of voor het deel waar je recht op hebt). Dit doe je door de nota’s/rekeningen aan je zorgverzekeraar te overhandigen. Tegenwoordig kan je dat ook steeds vaker online of zelfs via een speciale app doen.

Zorgverzekering dekking

Je kan natuurlijk wel leuk alle rekeningen doorsturen naar je zorgverzekeraar om ze te declareren, maar soms heb je daar ook geen recht op. Daarom is het wel handig om te bedenken of je de zorgkosten vergoed krijgt van je zorgverzekeraar. Dit bespaart je uiteindelijk wel wat tijd. Aan de andere kant, je kan het ook declareren en zien hoe de zorgverzekeraar het beoordeeld.

Voorschieten

Je zal niet altijd zelf hoeven voor te schieten bij de zorgkosten die je hebt. Zo zal je bij een restitutiepolis wel de rekening moeten voorschieten, maar bij een naturapolis niet mits je naar de gecontracteerde zorgverleners gaat. Lees zelf altijd goed de polisvoorwaarden van je zorgverzekering na, om te checken hoe dit bij jou zit.