De combinatiepolis (ook wel mixpolis) is een combinatie tussen de natura- en restitutiepolis. Hierdoor kan een zorgverzekeraar je de voordelen van beide polissen in één bieden. Hieronder worden de drie verschillende polissen stuk voor stuk uitgelegd.

Naturapolis

Met een naturapolis maakt de zorgverzekeraar afspraken met zorgverleners (denk daarbij aan ziekenhuizen, fysiotherapeuten etc.) over de kwaliteit en prijs van de zorg. Mocht je zorg nodig hebben, dan kan je bij deze zogenaamde gecontracteerde zorgverleners terecht. Wie dit zijn, verschilt per zorgverzekeraar. Bekijk daarom altijd goed de polis, of neem contact op met je zorgverzekeraar.

Als je gebruik maakt van gecontracteerde zorg (dus de zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar afspraken heeft), dan zal je een vergoeding krijgen waar nodig is. Als je naar niet-gecontracteerde zorgverleners gaat met een naturapolis, zal de zorgverzekeraar niet alles betalen maar vaak een bepaald percentage.

Een groot voordeel van de naturaverzekering, is dat de rekening meteen naar de zorgverzekeraar verstuurd wordt. Je hoeft in dit geval dus zelf niet voor te schieten.

Restitutiepolis

Waar je met een naturaverzekering enkel een vergoeding krijgt voor gecontracteerde zorg, krijg je met een restitutiepolis bij iedere zorgverleners een vergoeding van je zorgverzekeraar. Wel dien je zelf de nota te betalen. Deze kan je vervolgens declareren bij je zorgverzekeraar. De restitutiepolis is vaak duurder dan een naturapolis.

Dat is ook het grote voordeel van een restitutiepolis: je kan bij elke zorgverlener terecht, en je zorgverzekeraar zal een vergoeding betalen. Het nadeel is dat je de nota wel zelf vooraf dient te betalen.

Hoe zit het dan met een combinatiepolis?

De combinatiepolis combineert een naturapolis met een restitutiepolis. De zorg is hierbij ook opgedeeld in gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg. In de polis kan je vinden voor welke zorg je vrije keuze hebt, en voor welke zorg je bij een gecontracteerde zorgverlener terecht kan. Hierdoor heb je meer keuzevrijheid dan bij een naturapolis en een lagere premie dan bij een restitutiepolis. Wel is het zo dat je nog steeds kans hebt op een onvolledige vergoeding, kijk dus goed wat voor zorg gecontracteerd is en welke niet. Dit vind je in de polisvoorwaarden.

Naast bovenstaande drie polissen is er ook nog een beperkte naturapolis, in feite dus een naturapolis waar je minder keuze hebt. Deze polis is vaak ook weer voordeliger. Alle zorgverzekering polissen kan je vergelijken met de zorgvergelijker op deze site. Die is bijvoorbeeld te vinden op de homepage.