Als je met veel mensen tegelijk een zorgverzekering afsluit, vaak onder een collectieve zorgverzekering, dan biedt de zorgverzekeraar daarvoor een bepaalde korting aan. Dit kan op de basisverzekering of aanvullende verzekeringen zijn (of beide). Deze korting wordt vaak de collectiviteitskorting genoemd.
Zo’n collectieve zorgverzekering kan je vaak regelen via je werkgever, sportvereniging of andere instelling bijvoorbeeld universiteit, voor studenten. Door deze regeling kan de zorgverzekeraar het pakket iets goedkoper verkopen, waardoor dit interessant kan zijn. Mocht je meer informatie over een collectieve zorgverzekering willen hebben, dan moet je daarvoor even contact zoeken met de instanties (werkgever, sportvereniging, universiteit etc.) die daarover gaan.
Niet altijd goedkoper
Toch hoeft zo’n collectieve verzekering met collectiviteitskorting niet altijd goedkoper of beter te zijn dan een andere zorgverzekering. De beste zorgverzekering is voor iedereen weer anders.
Bij een collectieve zorgverzekering sluit een grote groep mensen dezelfde verzekering af bij een verzekeraar. Maar wellicht past deze verzekeraar niet zo goed bij jou. Zo kan het zijn dat de aanvullende verzekeringen net niet alles dekken wat je wel graag wilt, of juist weer veel te veel.
De zorgverzekeringen vergelijken kan je helpen bij het vinden van de beste zorgverzekering voor jou situatie. Op deze manier kan je ook snel zien of de collectiviteitskorting genoeg is om de goedkoopste zorgverzekering te worden, of dat er toch andere verzekeringen zijn die aan je wensen voldoen en voordeliger zijn.
Fictieve korting
Ondertussen groeit de druk op de collectiviteiten. Zo zijn ze eerder al door de minister van Medische Zorg bestempeld als fictief, en noemt de Rijksoverheid het een sigaar uit eigen doos.
Dit omdat de korting die geboden wordt op een manier betaald moet worden. Dit doen in feite de andere premiebetalers van de zorgverzekering, die niet bij een collectief zitten. Zij krijgen die opslag die als korting wordt gegeven aan de mensen met de collectiviteit.
Vanaf de zorgverzekering 2020 zal de maximale collectiviteitskorting daarom teruggeschroefd worden naar 5% (van 10%), en dient het voordeel van het collectief (afgezien van het prijsvoordeel) voldoende benadrukt kunnen worden.