Een collectieve verzekering is een verzekering die bedoeld is voor een grotere groep mensen. Denk bijvoorbeeld aan de leden van een sportvereniging of werknemers van een groot bedrijf. Een collectieve zorgverzekering kan premievoordeel met zich meebrengen, omdat een grote groep mensen zich bij een zorgverzekeraar aanmeldt.

Collectieve zorgverzekering afsluiten

Waarschijnlijk heb je zelf ook wel de mogelijkheid om ergens een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan je sportvereniging, werknemer of universiteit/hogeschool.

De zorgverzekering wordt afgesloten tussen de zorgverzekeraar en een rechtspersoon die namens de collectieve groep optreedt. Omdat er dus een grote groep mensen voor de zorgverzekering in aanmerking komt, biedt de zorgverzekeraar vaak een interessante korting aan. Toch hoeft een collectieve zorgverzekering niet voordeliger te zijn dan een ‘gewone’ zorgverzekering. Zo kunnen er dingen bijzitten die je niet per se nodig zult hebben. Ook daarom is het vergelijken van zorgverzekeringen handig om te doen.

Is een collectieve zorgverzekering voordeliger?

Niet altijd. Het kan namelijk ook zo zijn dat je korting krijgt op een dure verzekering, die dan nog steeds duur voor je blijkt te zijn. Hoewel het idee korting voor veel mensen wel als erg aantrekkelijk klinkt, hoeft het niet zo te zijn dat je de goedkoopste zorgverzekering krijgt met een collectieve verzekering.

Voor een collectieve zorgverzekering wordt er namelijk een zorgverzekering met eventuele aanvullende verzekeringen aangevraagd voor veel mensen. Deze mensen zullen echter andere wensen en behoefte hebben met betrekking tot hun zorg. Zo zullen sommige misschien wel meer fysiotherapie willen hebben, en hebben anderen niks aan kraamzorg.

Maak daarom ook eens gebruik van een zorgvergelijker, bijvoorbeeld die op Vergelijkjezorgverzekering.nl. Hier geef je je persoonlijke wensen voor de zorg aan, en de vergelijker toont je verzekeringen die voldoen aan je wensen. Hier kan je ook snel zien of de verzekering uit de vergelijker voordeliger is dan de collectieve verzekering.