De basisverzekering is de standaardvorm waarin je de zorgverzekering kan krijgen. De basisverzekering is voor iedereen in Nederland ouder dan 18 jaar verplicht. De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid vastgesteld, en kan ieder jaar weer verschillend zijn. Omdat deze verzekering ieder jaar weer iets meer/minder/anders dekt, is het altijd verstandig om de zorgverzekeringen te vergelijken. Op die manier blijf je altijd op de hoogte of je nog wel de beste zorgverzekering hebt.

Voor de basisverzekering geldt de acceptatieplicht. Deze acceptatieplicht hoeft niet te gelden voor eventuele aanvullende verzekeringen.

Verschillende basisverzekeringen

Hoewel de dekking van de basisverzekering hetzelfde is, zijn er wel verschillende basisverzekering. Deze worden opgedeeld in drie soorten:
– Beperkte natura: De zorgverzekeraar heeft hier de minste afspraken gemaakt met andere zorgverleners, waardoor jij waarschijnlijk een lagere premie zal betalen. Let hier wel goed bij op dat niet alle zorgverleners vergoed zullen worden door de zorgverzekeraar!
– Naturapolis: Bij de naturapolis wordt de keuze al meteen een stuk ruimer, wat je ook in het prijsverschil tussen de beperkte- en naturapolis terug kan zien.
– Restitutiepolis: De restitutiepolis heeft waarschijnlijk de hoogste zorgpremie, maar geeft je wel vrije keuze voor zorgverleners.

Meer informatie over de verschillen tussen deze polissen? Bekijk dan eens deze pagina.