Het basispakket (ook wel basisverzekering) is een verplichte zorgverzekering voor iedere Nederlander. De vergoedingen die het basispakket biedt, wordt door de overheid vastgesteld. Dit kan per jaar verschillen. Daarom is het verstandig om ieder jaar je zorgverzekering te vergelijken.

Basispakket: wat zit erin?

De overheid stelt ieder jaar vast wat er in het basispakket vergoed wordt. Dit zijn bijvoorbeeld geneesmiddelen, medische hulpmiddelen of geneeskundige zorg. Ook worden er zaken opgenomen die gedeeltelijk vergoed kunnen worden. Denk daarbij bijvoorbeeld een ziekenvervoer en tandheelkundige zorg. Dit kan je vaak nog uitbreiden met een aanvullende zorgverzekering.

Prinsjesdag

Zoals gezegd kan de inhoud van het basispakket ieder jaar veranderen. Deze veranderingen worden tijdens Prinsjesdag bekend gemaakt. Het is dus verstandig om na Prinsjesdag even te kijken wat er volgend jaar allemaal gaat veranderen in de zorg. Zo weet je alvast waar je naar moet zoeken, als je voor een nieuwe zorgverzekering gaat kijken.

Het basispakket bestaat bij iedere zorgverzekeraar uit dezelfde vergoedingen. Wel kan de zorgverzekeraar zelf bepalen of het hier om een budget-, natura- of restitutiepolis gaat (wat houdt dat in?) en zal de zorgpremie ook verschillend zijn.