De acceptatieplicht betekent dat de zorgverzekeraar niemand mag weigeren voor de basisverzekering als de persoon recht heeft op een basisverzekering. Het is dus een wettelijke verplichting om ieder verzekerde tegen dezelfde voorwaarden te accepteren voor de basisverzekering. De zorgverzekeraar mag een persoon niet weigeren op basis van leeftijd, geslacht, gezondheid of medische geschiedenis. Let wel op dat dit niet geldt voor een aanvullende verzekering. Daar kan een medische selectie voor gelden.

Waarom die acceptatieplicht?

De acceptatieplicht is ingevoerd om ervoor te zorgen dat zorgverzekeraars niet hun verzekerden gaan selecteren. Doordat de acceptatieplicht ingevoerd is, zal het voor ouderen en personen met gezondheidsrisico’s makkelijker te worden om te kiezen voor een zorgverzekering.

Stap je over naar een nieuwe zorgverzekering met aanvullende verzekering? Let er dan wel op dat je voor de aanvullende verzekering geaccepteerd wordt. Voor de aanvullende verzekering kan de zorgverzekeraar namelijk wel kiezen voor een medische selectie.

Wil je zorgverzekeringen vergelijken? Dat kan je makkelijk doen met de vergelijker die je o.a. op de homepage van deze site kan vinden. Hier kan je je voorkeuren aangeven, waarna er een overzicht van verzekeringen getoond zal worden.