Basisverzekering

Basisverzekering

De basisverzekering is een verplichte Nederlandse zorgverzekering die in 2006 de ziektekostenverzekering verving. De dekking van de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde. Zorgverzekeraars hebben de plicht om iedereen te accepteren voor de basisverzekering, de acceptatieplicht. Dit geldt niet voor een aanvullende zorgverzekering.

De basisverzekering wordt ieder jaar samengesteld door de overheid. Deze basisverzekering zal niet alle zorgkosten vergoeden, daarvoor is er een mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Voor die aanvullende verzekeringen geldt echter geen acceptatieplicht, en hebben verzekeraars zelf de mogelijkheid om de inhoud te bepalen.

Basisverzekering inhoud

Elk jaar worden er wijzigingen doorgevoerd voor de basisverzekering. Op Vergelijkjezorgverzekering.nl vind je een actueel overzicht van de veranderingen in de zorg. In 2018 zal de basisverzekering hetzelfde vergoeden als in 2017, en zullen er een aantal zaken toegevoegd worden. De meeste standaard zorgkosten worden door je basisverzekering vergoed, denk bijvoorbeeld aan:

 • Huisarts bezoek, vrij van het eigen risico.
 • Ziekenhuisverblijf, behandeling door specialisten en ambulance. Hier zal je echter wel eerst je eigen risico voor moeten betalen.
 • Spoedeisende hulp.
 • Kosten bij de tandarts tot 18 jaar.
 • Fysiotherapie tot 18 jaar. Daarnaast wordt fysiotherapie vergoed voor enkele chronische aandoeningen.
 • Revalidatiezorg voor ouderen.
 • Psychologische hulp.
 • Geneesmiddelen.
 • Wijkverpleging.
 • Kraamzorg (en hulp van de verloskundige).

Voor een compleet overzicht zal je even de site van het Zorginstituut Nederland kunnen bezoeken. Voor bepaalde vergoedingen kan het eigen risico of een eigen bijdrage gelden. Neem bij vragen hierover contact op met je zorgverzekeraar.

Toevoeging basisverzekering 2018

Zoals gezegd is de basisverzekering in 2018 een beetje aangepast. Alle zorg die in 2017 in de basisverzekering zat, zal in 2018 ook weer in de basisverzekering zitten. Daarnaast zijn er een aantal dingen toegevoegd:

 • Twaalf (12) behandelingen oefentherapie voor patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten.
 • Vergoeding zittend vervoer voor kankerpatiënten met een immuuntherapie.
 • Vergoeding voor een aantal geneesmiddelen voor borstkanker en hepatitis C.
 • Verzorging voor minderjarigen welke samenhangt met de geneeskundige zorg.

Toevoegingen 2019

Voor de zorgverzekering 2019 zijn er ook een aantal veranderingen al bekend. De basisverzekering wordt in ieder geval uitgebreid met

 • Gecombineerde leefstijl interventie (GLI). Mensen met een gezondheidsrisico door overgewicht kunnen hiervoor een verwijzing van de huisarts krijgen. De GLI helpt bij het tegengaan van overgewicht door meer beweging en minder te eten. Ook is er psychologische ondersteuning, om te helpen bij gedragsverandering.
 • Zittend ziekenvervoer. Het zittend ziekenvervoer vergoeding model wordt wat verder uitgebreid. In 2018 gold nog dat je enkel een vergoeding kreeg naar een behandeling toe. Bij de nieuwe regeling heb je ook recht op een vergoeding naar controles, onderzoeken en consulten mits deze gerelateerd zijn aan de behandeling.
 • COPD oefentherapie. Patiënten met de longziekte COPD zullen per 2019 vanaf de eerste oefentherapie behandeling een vergoeding krijgen. Nu moet men nog de eerste 21 behandelingen zelf betalen. Het maximum aantal vergoedde behandelingen is het eerste jaar 70, en zal de jaren erna afhangen van de ernst.

Basisverzekering en eigen risico

In Nederland kennen we ook het verplichte eigen risico. In 2018 ligt dit bedrag op 385 euro. Dit kan je vrijwillig met maximaal 500 euro verhogen, wat als voordeel met zich mee zal brengen dat de zorgpremie daalt. Dit eigen risico betekent dat je de eerste (in dit geval) 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen, voordat de zorgverzekeraar voor je inspringt. Maar er zijn wel een aantal uitzonderingen. Voor de volgende behandelingen betaal je geen eigen risico:

 • Kosten bij de huisarts.
 • Kosten bij kraamzorg.
 • Tandartskosten tot 18 jaar.
 • Bruikleen hulpmiddelen van de thuiszorg.
 • Nacontrole van levende orgaandonor.
 • Ketenzorg (de zorg waar verschillende zorgverleners samenwerken).
 • Wijkverpleging.
 • Kosten voor kinderen tot 18 jaar.

Mocht je het eigen risico verhoogd hebben, dan zal je zelf het verplichte eigen risico + de vrijwillige verhoging als eerste moeten betalen voordat de verzekeraar je een vergoeding zal geven. Wel krijg je korting op je premie als je een verhoogd eigen risico hebt.

Naast het eigen risico, is er ook nog de eigen bijdrage. Dit is een vast bedrag of percentage dat je bij sommige zorg mee moet betalen.

Verschillende premies basisverzekering

Zorgverzekeraars hanteren allemaal een andere prijs voor de basisverzekeringen, waarom is dat? De reden is relatief simpel: zorgverzekeraars maken afspraken met zorgverleners, en aan de hand daarvan zal de premie vastgesteld worden. Zo zal een restitutiepolis (waar je een grotere zorgkeuze hebt) over het algemeen duurder zijn dan een naturapolis. Dat komt omdat bij een restitutiepolis er bij meer zorgverleners een vergoeding moet worden betaald, en dat minder overzichtelijk wordt voor de verzekeraar.

Een ander puntje is dat zorgverzekeraars de reserves inzetten (eigen winst), om zo de zorgpremie wat te laten zakken. De ene zal meer van die eigen reserves inzetten dan de ander, waardoor er ook een verschil in zorgpremie zal ontstaan. Daarnaast bestaan er ook zorgverzekeraars die zich meer op de online markt richten. De service die zij bieden, zal niet zo groot zijn (op offline gebied) als andere verzekeraars. Dit bespaart ook weer geld, waardoor de premie kan dalen.

Zorgverzekering vergelijken

Omdat de premies dus aanzienlijk kunnen verschillen per zorgverzekeraar, kan het erg interessant zijn om de zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Een zorgverzekering vergelijken is tegenwoordig een stuk makkelijker geworden. Zo kan je gebruik maken van de zorgvergelijker op deze site, waar je snel een overzicht kan krijgen van de basisverzekeringen per zorgverzekeraar, en ook met aanvullende verzekeringen.

Basisverzekering
4 (80%) 16 votes
Geef mij een update als de nieuwe zorgpremies bekend zijn.

Geef mij een update als de nieuwe zorgpremies bekend zijn.

Gelukt! Bevestig je e-mailadres om updates te ontvangen.

Powered byRapidology