Tandartsen adviseren om elk half jaar op controle te gaan voor je gebit. Mede daarom is de aanvullende zorgverzekering voor tandartsen de meest gekozen aanvullende zorgverzekering. Toch is een aanvullende tandartsverzekering voor de meeste mensen helemaal niet nodig.

Tandarts vergoeding uit basispakket

Voor kinderen jonger dan 18 jaar vergoedt de basisverzekering al een hoop dingen. Zo kan je één keer peer jaar de kosten voor een preventief onderzoek declareren, wordt het verwijderen van tandsteen vergoedt, net als fluoride behandelingen, röntgenfoto’s, vullingen en wortelkanaalbehandelingen. Iets wat er wel buiten valt, is de aanvullende zorgverzekering voor orthodontie.

Voor volwassenen gelden er andere regels. Vuistregel is eigenlijk dat de basisverzekering niks meer vergoed. Daarom kiezen veel mensen voor een aanvullende zorgverzekering van de tandarts, omdat zij niet met het risico rond willen lopen dat ze opeens een dure behandeling nodig hebben.

Aanvullende tandarts verzekering nodig?

Om zelf na te gaan of een aanvullende zorgverzekering voor de tandarts wel echt nodig is, kan je je zelf de volgende vragen stellen:
– Is mijn gebit goed? Vaak weet je van jezelf wel of je gebit goed schoon is. Als je je gebit elke dag 2 keer goed poetst, dan hoef je minder gekke dingen te verwachten. Aan de hand van het verleden kan je zelf ook goed een balans opmaken of je gebit in orde is of niet. Daarnaast zou je je tandarts kunnen vragen of ze verwachten dat de komende jaren een ingrijpende behandeling plaats zal vinden. In dat geval kan je besluiten daar een aanvullende zorgverzekering voor af te sluiten, of niet.

– Wat zijn de kosten van de behandelingen? Mocht je weten dat er een behandeling er aan komt, dan kan je jezelf afvragen wat de kosten hiervoor zullen bedragen. Dit kan je dan goed vergelijken met de kosten van de premie voor de aanvullende tandartsverzekering.

Welke zorgverzekeraar komt voor mij in aanmerking? Als je bovenstaande al goed kan beantwoorden, dan kan je natuurlijk op zoek gaan naar een geschikte zorgverzekeraar. Wellicht vergoedt je huidige zorgverzekeraar de kosten naar jou mening niet voldoende, en kan je kijken om over te stappen van zorgverzekeraar.