De orthodontist kan je een hoop geld kosten, een tandarts is niet voor niets een van de best betaalde banen ;). Hoewel de meerderheid van de bevolking naar de orthodontist moet/gaat, wordt de orthodontie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Gelukkig zijn er wel aanvullende zorgverzekeringen verkrijgbaar voor orthodontie.

Vergoeding orthodontie onder 18 jaar

Een zorgverzekering is verplicht voor iedereen die ouder dan 18 jaar is. Probleem met de orthodontie, is dat deze vaak nodig is voor het 18e levensjaar. Kinderen zijn vaak onderverzekerd bij de ouders, maar dat betekent nog niet meteen dat de verzekering ook de orthodontie betaalt. Hiervoor moeten de ouders een uitgebreide aanvullende verzekering hebben voor de orthodontie. Let hier goed op bij het aanvragen van een zorgverzekering, of bekijk de polisvoorwaarden van de huidige zorgverzekering met aanvullende verzekeringen. Mocht de verzekeraar niet de orthodontie van je kind vergoeden, dan kan je kijken om een extra aanvullende verzekering voor je kind aan te schaffen.

Vergoeding orthodontie 18 jaar en ouder

De vergoeding voor de orthodontie vanaf 18 jaar is een makkelijker verhaal dan hierboven beschreven. Nog steeds geldt het dat de basisverzekering dit niet vergoed, op een ernstig geval na. Een aanvullende verzekering voor orthodontie afsluiten is in dit geval voldoende, om verzekerd te zijn voor de kosten van de orthodontist. De meeste mensen kiezen hier uiteindelijk ook voor, want in de praktijk blijkt dat de verzekering vaak toch nog wel wat goedkoper is dan om de behandelingen allemaal zelf te betalen.