Fysiotherapie wordt door de basisverzekering tot op een bepaalde hoogte vergoed. Helaas beperkt de vergoeding voor fysiotherapie uit de basisverzekering zich wel, zeker voor volwassene. Daarom kan het verstandig zijn om fysiotherapie als aanvullende zorgverzekering bij het pakket te nemen.

Wordt fysiotherapie uit de basisverzekering vergoed?

Of de basisverzekering de fysiotherapie vergoedt, hangt af van de leeftijd, en voor wat voor een aandoening je geholpen moet worden. Mocht je 18 jaar of ouder zijn, en bij de fysiotherapeut langskomen voor een, door de overheid geclassificeerd als, chronische aandoening (die kan je hier bekijken), dan mag je zelf de eerste 20 behandelingen betalen. Daarna zal de basisverzekering voor je inspringen. Als je echter een aanvullende fysiotherapie verzekering hebt, is het goed mogelijk dat de verzekeraar die eerste 20 behandelingen ook (deels) betaalt. Dit is per polis anders, en is daarom aan te raden om de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar door te nemen.

Mocht je jonger dan 18 jaar zijn, dan worden de eerste 9 behandelingen voor de fysiotherapie betaald door de basisverzekering. Als deze 9 behandelingen niet genoeg blijken te zijn, dan is er nog een mogelijkheid om maximaal 9 extra behandelingen vergoed te krijgen.

Aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie afsluiten, of niet?

Dan komt al vrij snel de vraag naar boven of het verstandig is om fysiotherapie aanvullende te laten verzekering in de zorgverzekering. Dit hangt van een aantal factoren af, waarvan het het beste is om die even op een rijtje op te schrijven zodat er een overzicht gehouden wordt. Zo moet meegenomen worden hoe vaak er gebruik gemaakt wordt van de fysiotherapeut (heb je bijvoorbeeld al last van een chronische aandoening, of veel last van blessures tijdens het sporten), hoeveel de verzekeraar vergoedt, wat de premieprijs bedraagt en hoe duur een behandeling bij de fysiotherapeut is (deze ligt meestal tussen de 30 en 45 euro, wat per specialisatie verschilt).

De meeste zorgverzekeraars kiezen ervoor om een maximaal aantal behandelingen per jaar te vergoeden, vaak in een veelvoud van 9. Het is mogelijk om deze volledig te vergoeden, maar dan kan je wel premie kosten verwachten die relatief hoog liggen (50 á 60 euro per maand). Andere verzekeraars kiezen ervoor om een maximaal bedrag per jaar te vergoeden, in plaats van aantal behandelingen. Blijf dus hiervoor de fysiotherapie zorgverzekering vergelijken, anders kan je nog voor onverwachte kosten komen te staan.