Als je 18 jaar wordt, dan moet je een hoop dingen regelen. Een zorgverzekering hoort daar ook bij. Normaal heb je maar 1x per jaar de mogelijkheid om over te stappen van een zorgverzekering, aan het einde van het jaar. Hier geldt alleen wel een uitzondering op, bijvoorbeeld als je 18 jaar wordt. Voordat je 18 jaar werd, behoorde je nog tot de zorgverzekering van je ouders. Nu mag je er zelf een uit kiezen, en het kan goed zijn dat je een hele andere zorgverzekering wilt dan je ouders. Waar zij allemaal voor verzekerd zijn, is misschien wel niet nodig bij jou. Wellicht dat je alleen een basisverzekering wilt. Hier kan je makkelijk zorgverzekeringen vergelijken, waardoor je niet te veel hoeft te betalen voor je zorgverzekering.

Met onze zorgvergelijker kan je makkelijk zien welke mogelijkheden je hebt.

Bekijk de zorgvergelijker

Zorgverzekering vergelijken voor 18 jaar

Zoals je nu wel weet, ben je bij wet verplicht om verzekerd te zijn voor zorgkosten als 18 jarige. Hieronder een stappenplan voor het kiezen van een juiste zorgverzekering als je 18 jaar bent of wordt.

1. Andere zorgverzekering kiezenHet is eigenlijk wel zo makkelijk, lekker bij de zorgverzekering van je ouders verder gaan. Kost jou geen extra moeite, maar kan je wel te veel geld kosten. Betaal je dan bijvoorbeeld ook voor aanvullende zorgverzekeringen die je eigenlijk niet nodig hebt, of is de ziektekosten verzekering voor jou sowieso al te duur? Veel zorgverzekeraars hebben speciale zorgverzekeringen voor jongeren, studenten en jongeren die 18 jaar oud worden. Ze kunnen deze speciale zorgverzekeringen aanbieden, omdat jongeren vaak gezonder zijn dan de gemiddelde Nederlander. Daarom verwachten de zorgverzekeraars minder kosten, en durven ze je de zorgverzekering voor een lagere premie aan te bieden.

2. Bekijk de basisdekking goed. Elke zorgverzekering is in feite hetzelfde. Dat komt omdat ze allemaal dezelfde, wettelijke, basisdekking hebben. Wat de basisdekking voor dit jaar is, kan je op de info pagina daarover kijken. Toch kan je ook goed vergelijken op de basisverzekering. De prijs van enkel een basisverzekering wil per zorgverzekeraar nog wel eens verschillen. Als je daarom alleen een basisverzekering wilt hebben, dan is het misschien wel een goed idee om voor de goedkoopste zorgverzekering te gaan op basis van laagste prijs bij de basisverzekering. Als je toch nog aanvullende zorgverzekeringen nodig hebt, dan kan je die natuurlijk ook altijd afsluiten.

3. Bepaal je eigen risicoHet eigen risico heeft ook nog veel invloed op de prijs van de verzekering, wat toch wel interessant is. Het eigen risico ligt voor iedereen gelijk, en kan je vrijwillig met maximaal 500 euro verhogen. Hierdoor betaal je dus meer van de eerste kosten van je zorgkosten. Voordeel is hierbij wel dat je premie flink omlaag kan gaan. Mocht je dus bijna nooit zorg nodig hebben, dan kan je overwegen om een hoger eigen risico te nemen, waardoor je minder maandelijkse premie hoeft te betalen.